Помоћ ЕУ борби против тероризма на Балкану

Брисел најавио помоћ државама Западног Балкана у напорима да се сузбије исламска радикализација. Европска унија очекује темељну истрагу о терористичком нападу, каже Маја Коцијанчич.

Европска унија ће средствима од десет милиона евра и што тешњом безбедносном сарадњом помоћи државе Западног Балкана и још неке земље на границама Европе у заједничком напору да се сузбију исламска радикализација и прилив терориста.

То је предложила Европска комисија (ЕК) у склопу осетног јачања битке против тероризма на тлу Европе, а посебно је указано и на хитно активирање плана о сарадњи ЕУ и држава Западног Балкана у спречавају шверца ватреног оружја које се у великим количинама из тог региона шверцује у Унију, преноси Бета.

Нове предложене мере ЕУ треба да укључе и досад недовољну обавештајну сарадњу и размену информација између самих чланица Европске уније, што би се одвијало "у најстрожој поверљивости" преко ЕУ полицијске агенције Еуропол, а у склопу Европског антитерористичког центра.

Чланице ЕУ и Комисија су истовремено, како је указала и портпаролка ЕК Маја Коцијанчич, "осудиле страшни и злочиначки напад" исламског терористе на полицијску станицу у Зворнику и подвукле да је то "напад на институције БиХ које делају да би заштитиле и осигурале интересе народа БиХ".

Високи функционер ЕК задужен за битку против тероризма Жил де Керков је недавно у расправи о безбедности у Европском парламенту ставио до знања да се прати деловање исламских терориста у Босни.

На питање да ли нове мере за сарадњу са Западним Балканом у циљу сузбијања тероризма значе да се види и опасност ширег повезивања исламских екстремиста у или преко региона, што је македонски председник Ђорђе Иванов својевремено назвао "претњом балканског калифата", европски дипломатски извори су узвратили да "баш таква сазнања не постоје".

Предочили су, међутим да скровишта и јатаци исламских терориста, укључујући Ал Каиду и "калифат" тзв. Исламске државе, делом постоје на простору Западног Балкана, нарочито у Босни, Албанији, Косову, па и Македонији, јер је одатле у редове "исламске државе" у Сирији и Ираку регрутовано више стотина екстремиста.

Европске дипломате су рекле да томе у прилог сведочи и чињеница да су бугарске власти недавно на бугарској територији ухапсиле исламске екстремисте који су путовали за или из Ирака и Сирије.

У документу ЕК Европски програм за безбедност 2015-2020 се такође подвлачи да је "кријумчарење оружја прерасло у крајње опасне спољне размере, јер се велике количине ватреног оружја шверцују у ЕУ из суседних земаља где и даље постоје велике залихе војног наоружања".

И, како се наводи, "недавни оперативни акциони план с државама на Западном Балкану мора се у пуној мери спровести и, ако се покаже да је делотворан, применити и на друге суседе, посебно на Блиском истоку и северу Африке".

Напади утаначени преко граница 

Званичници у Бриселу су указали на поруку ЕК да су "недавни терористички напади на људе и вредности Европе били утаначени преко граница".

"То показује да се морамо заједно борити да осујетимо те претње... а прекогранични изазови доводе у питање способност појединих земаља да се с тим боре, тако да то захтева подршку ЕУ да се изгради поверење за сарадњу, размењују информације и заједнички делује", навели су.

У ЕУ је то, како су приметили, постало високо осетљиво политичко питање и због тога што, како показују најновији налази Еуробарометра, скоро поливина грађана европске 28-орице сматра да је тероризам главна невоља с којом је сучељен стари континент.

Нове мере, које је предложила Европска комисија у склопу Европског програма за безбедност 2015-2020, превасходно би биле усредсређене на битку против тероризма, организованог криминала и сајбер криминала, као и спречавање екстремистичке исламистичке индоктринације преко интернета.

Европска комисија наводи да ће "ојачати подршку партнерским земљама да се ухвате у коштац с изазовима тероризма" и прецизира да ће пет милиона евра бити намењено за спречавање "радикализације на подручју Сахела и Магреба", а још пет милиона евра за спречавање доласка исламских терориста у ЕУ са Западног Балкана, севера Африке и блиског истока.

Предлоге Комисије у Бриселу треба у мају да потврди Савет министара ЕУ, а висока представница ЕУ Федерика Могерини је изјавила да "овим новим предлозима желимо да партнерима ЕУ помогнемо да се ухвате у коштац с тероризмом, сукобима, трговином људи и екстремизмом.

Комесар ЕК за унутрашње послове и миграцију Димитрис Аврамопулост је упозорио да су темељите мере нужне зато што "нема безбедности без слободе, али ни слободе без безбедности".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се