Припрема формирања ЗСО тест за власт у Приштини

После два месеца бојкота због смене министра за повратак Александра Јаблановића, представници Срба од јуче су поново активни у косовским институцијама. Први тест за спровођење договореног у функционисању владајуће коалиције биће формирање радних тела за израду докумената Заједнице српских општина.

Седница скупштине Косова, а у сали и представници Листе "Српска" - чланови владе и посланици. Приоритети су им уважавање од коалиционих партнера и јачање присуства Срба у правосуђу, полицији и другим сегментима управљања.

"Што се тиче практичних корака и наших представника на свим нивоима власти, то је нешто што ће се десити веома брзо, од именовања свих заменика до чланова у бордовима и управним одборима, тамо где имамо легитимно право да делегирамо људе", каже потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић.

Иако су активности замрзли, кажу да су пратили сва дешавања у институцијама. Битно питање за Листу "Српска" је и приватизација имовине. Предлог Закона о заштити права и регистрацији имовине је у скупштинској процедури.

"Хоће да се прејудицира фактичко стање, правно стање имовине на Косову, које не иде у корист правом стању и онако како би то требало да буде. Тако да ми хоћемо својим утицајем да то спречимо и да фактичко стање прати правно стање имовине свих грађана Косова, пре свега српске заједнице", истиче члан Председништва Скупштине Јасмина Живковић.

На дужност је ступио и новоименовани министар за повратак Далибор Јевтић.

Повратка Срба у прва четири месеца готово да није било. Расељени из Ђаковице и даље не могу на гробља својих покојника, нити у православну цркву у том граду.

"Ја ћу разговарати са свима онима који могу да дају допринос, ту мислим и на владу Косова и на представнике међународне заједнице, дакле сви они могу заједничким радом могу да допринесу када је Ђаковица у питању. И не само када је о Ђаковици реч", напомиње Јевтић.

За повратак су, између осталих, заинтересовани Срби из Мушутишта и Суве реке.

Представници Срба истичу да ће први тест односа коалиционих партнера према Листи "Српска" у косовским институцијама бити формирање радних група за израду почетних докумената за Заједницу српских општина.

Првих месец дана ће, кажу, бити довољно да се увиди да ли су коалициони партнери према Листи "Српска" искрени или не.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара