Вебер: Прича о немачким условима обичан "спин"

Немачки аналитичар Бодо Вебер очекује да ће шеф немачке дипломатије Франк Валтер Штајнмајер сутра у Београду разговарати о отварању првих поглавља у преговорима са ЕУ, и истиче да је прича у српској јавности о 11 "нових" немачких услова - најобичнији спин.

Бодо Вебер је за Радио Слободна Европа навео да се, упркос честим демантијима европских и немачких званичника, у Србији "неуморно рециклира" спин о постојању 11 нових немачких услова за европске интеграције Србије, који нису део Бриселског споразума, преноси Танјуг.

Према његовим речима, тих 11 тачака јесу нека врста списка шта предстоји у конкретној имплементацији Бриселског споразума - па се, према томе, "никако не може причати о новим условима".

Вебер такође каже да се, када је реч о наводних 11 услова прави намерна забуна са седам услова које је својевремено поставила парламентарна група ЦДУ, на челу са Андреасом Шокенхофом.

"То је нешто сасвим друго, али је и наш амбасадор (у Београду, Хајнц) Вилхелм, мислим још прошле године, рекао да због напретка који је Србија остварила током процеса интеграција тих седам услова нису потпуно нестали, али су се на неки начин 'утопили' у целокупни напредак Србије", рекао је он.

Вебер очекује да ће сигурно бити речи о "преговорима унутар чланица ЕУ о томе како ће се и када отварати прва поглавља, посебно о инсистирању ,пре свега Немачке и Велике Британије, да се она отворе истовремено са поглављем 35 о Косову".

"Свакако ће се у оквиру Европске уније разговарати и дефинисати шта конкретно мора да буде садржај поглавља 35, односно, шта се мора испунити како би дошло до отварања тог поглавља," оцењује Вебер.

Уз коментар да је незахвално прогнозирати када ће бити отворена прва поглавља, он ипак пре верује да ће до тога доћи у другој, а не у првој половини године.

Које год поглавље буде прво отворено - 23, 24 или 32 - он, међутим, верује да ће ићи "у пакету" с поглављем 35.

А с обзиром на то да је до највећег застоја и узајамних оптужби између Приштине и Београда дошло по питању формирања Заједнице српских општина, он каже да немачка влада жели да види у чему је спор између двеју страна, а да од Београда очекује прве нацрте правног статуса Заједнице и њеног статута, преноси Радио Слободна Европа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара