Читај ми!

Хан: Самити доприносе повезивању и помирењу

Сусрети "западнобалканске шесторке" доприносе бољем међусобном повезивању, а тиме и интеграцији појединачних земаља са ЕУ, оценио је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

Поводом сусрета западнобалканске шесторке 21. априла у Бриселу, Јоханес Хан је, на свом блогу на сајту Европске комисије, написао да је повезивање суштина концепта Европске комисије да оснажи међусобну интеграцију појединачних земаља, као и њихову интеграцију са ЕУ, чиме се кроз конкретне пројекте унапређује њихова европска перспектива, преноси Танјуг.

То, навео је Хан, значи фокусирање инвестиција на успостављање и побољшање саобраћајне и енергетске инфраструктуре, чиме се развијају добросуседски односи и промовишу мир и помирење.

Бриселски самит био је велики успех, написао је Хан, истичући да се састанци "западнобалканске шесторке" не тичу само економије и инфраструктуре.

"Базирани на 'берлинском процесу' покренутом прошле године, они су одличан формат за повезивање политичких лидера наших партнерских земаља за једним столом, стварање праве атмосфере за премошћавање различитих позиција", рекао је Хан.

Повезивање региона само по себи је фактор уједињења, додао је Хан.

Због тога, оценио је комесар, тај самит није био само успех по питању стварања конкретних перспектива за људе региона, већ је, изнад свега, допринео повезивању људи и премошћавању позиција у правом европском духу, на добробит свих.

Европски комесар је истакао и да је "заиста охрабрен интеракцијом између свих лидера западнобалканске шесторке" који, како је навео, осећају узајамно поштовање и имају много већи интерес да сарађују зарад заједничке будућности и ствари које их повезују, уместо да дискутују о стварима које су их делиле у прошлости.

Хан је позитивно оценио и јучерашњи састанак министара спољних послова земаља Западног Балкана на Брду код Крања, где се разговорало о политичкој стабилности, сарадњи и перспективи младих.

Млади људи из Југоисточне Европе су будући лидери који заслужују боље сутра, закључио је Хан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара