Марић: Договор да неће бити једностраних потеза на Космету

Косовски министар локалне самоуправе Љубомир Марић каже да је један од главних разлога повратка представника Срба у косовску скупштину и владу договор да убудуће неће бити повлачења једностраних потеза коалиционих партнера. Кључна тачка договора је формирање ЗСО, истиче Марић.

Љубомир Марић је рекао да се договор посебно односи на процес приватизације у већински српским местима, преноси Танјуг.

"Кључна тачка споразума јесте да се крене у формирање Заједнице српских општина и то је оно што следи. Биће формиране радне групе које ће се бавити тим питањем", рекао је Марић за Телевизију Мост из Звечна.

Друга тачка коалиционог споразума тиче се приватизације и, како је Марић истакао, "више неће бити једностраних одлука по том питању чиме су се стекли услови да наставимо да са нашим учешћем и радом решавамо проблеме и да заштитимо српску заједницу и створимо услове како би се интереси српске заједнице реализовали кроз боље економско стање".

Говорећи о повратку расељених са Косова и Метохије, Марић је рекао да је важно створити услове за повратак. Заштита Српске православне цркве такође је један од приоритет.

Један од услова, како је рекао Марић, да би се заштитили интереси и права Срба на Косову и Метохији је и њихово присуство у институцијама.

У наредном периоду пред српском заједницом постављено је пуно приоритета. Марић је нагласио да је времена мало и да је неопходно напорно радити како би се "решили нагомилани проблеми".

"Имамо одговорност и обавезу према нашем народу и даћемо све од себе како би у што краћем периоду, већ наредних дана, били видљиви конкретни резултати", рекао је Марић.

За данас је заказана и ванредна седница четири општине са севера Косова и Метохије на којој ће бити разматрано усвајање и допуна буџета за 2015. годину. Буџети ових општина блокирани су последња два месеца.

"Наш циљ је био да формирање и заживљавање тих општина буде у складу са Бриселским споразумом. Не можемо да прихватимо промене и одлуке које не прате бриселски процес, везано за формирањем и пуну операционализацију Заједнице српских општина. Усвајањем измена и допуна буџета на северу не мењамо ни статус установа ни радника, они остају у систему Републике Србије, а неће бити ништа предузето док се Заједница српских општина не формира и док надлежности здравства и образовања не буду јасно утврђене", рекао је Марић.

Додаје да "форсирањем и пристиском термина и времена да се формира ЗСО и да се ускладе законски оквири са Бриселским споразумом ми желимо да уведемо ред".

Марић је подсетио да "првих шест тачака Бриселског споразума говоре о ЗСО" и додао да формирање ЗСО зависи од политичких прилика и да је то задатак који мора да се испуни.

"Када радимо сви на томе и имамо и подршку Међународне заједнице, која је уједно и гарант Бриселског споразума, не би требало да буде проблема да се та обавеза и испуни", додао је Марић.

Према његовим речима, Заједница српских општина, која је и основ Бриселског споразума, требало би да омогући српској заједници на Косову и Метохији да се "боље организује, оствари своје интересе, заштити и створи услове за бољи живот".

"Без Заједнице српских општина не можемо да очекујем да имамо уређен, организован и бољи живот", закључио је Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара