Читај ми!

Заједнички пројекти за стабилност региона

Са Самита "западнобалканске шесторке" у Бриселу комесар ЕУ Јоханес Хан поручио је да је постигнут договор о језгру транспортне мреже за регион. Премијер Вучић је рекао да је креирање бољих веза од круцијалног значаја за регион. Вучић се претходно састао са албанским премијером Едијем Рамом. Заслужили смо отварање поглавља у јуну, рекао је Вучић после сусрета са Доналдом Туском.

Хан је на заједничкој конференцији за новинаре са комесарком ЕУ за транспорт Виолетом Булц најавио да је ЕУ спремна да до краја ове године издвоји 130 милиона евра из ИПА (претприступних) фондова. Како је рекао, та цифра ће вишеструко порасти током следећих година.

"Али не треба заборавити да је транспорт једна ствар, а све што је у вези са енергијом јесте нешто друго", рекао је комесар и најавио да у Бриселу и на том подручју очекују напредак и конкретне предлоге.

Булцова је рекла да је конференција догађај од изузетне важности не само за регион већ и за ЕУ. Додала је да ће 2030. године регионална транспортна мрежа Западног Балкана бити потпуно интегрисана са транспортном мрежом ЕУ.

У заједничкој изјави коју је шесторка усвојила, премијери су се обавезали да наставе да раде на развоју регионалне сарадње и испуњавању критеријума за придруживање ЕУ у духу берлинског процеса који је прошле године покренула немачка канцеларка Ангела Меркел.

"Препознајемо да је побољшање повезаности у оквиру нашег региона, као и са ЕУ, кључан фактор за остваривање раста и отварање радних места и прихватамо да ће та наша заједничка амбиција захтевати нашу посвећеност и лидерство", пише у усвојеном документу.

Они су осим тога обећали да ће до следећег самита "западнобалканске шесторке", који ће бити одржан крајем августа у Бечу, припремити прецизно дефинисане инфраструктурне пројекте, не само за саобраћајно него и за енергетско повезивање.

Вучић је на конференцији "западнобалканске шесторке" рекао да ће Србија учинити све да подржи и убрза све инфраструктурне пројекте који ће проћи кроз њену територију, преноси Танјуг.

"Ови пројекти ће повезати људе, компаније из региона ће радити заједно на њима, а људи ће их после користити. То ће појачати економску, али и политичку стабилност целог региона", истакао је премијер Вучић. Према његовим речима, политичка стабилност је предуслов развојних пројеката, и обрнуто.

Вучић је захвалио ЕУ и њеном представнику у Србији, амбасадору Мајклу Давенпорту на подршци коју су пружили Србији током поплава, као и на финансијским средствима из Фонда солидарности, који је показао да Европска унија није заборавила Србију.

Црногорски премијер Мило Ђукановић захвалио је ЕУ на подршци региону и заједничким пројектима. Он је истакао да ће ти пројекти омогућити да се регион по квалитету живота приближи Унији, као и брзу интеграцију Западног Балкана.

У току је радни ручак, а очекује се да потом буде одржана конференција за новинаре.

Вучић са Рамом

Вучић је претходно у Бриселу разговарао са албанским премијером Едијем Рама о инфраструктурним пројектима са којима две државе заједнички наступају на састанку председника влада "западнобалканске шесторке".

Премијер Вучић је истакао да ће Србија инсистирати на финансијској подршци за изградњу пруге Београд–Подгорица–Скадар, као и ауто-пута Ниш–Приштина–Драч, преноси Танјуг.

"Надам се да ће Европска унија имати разумевања за подршку земљама у региону", истакао је премијер Вучић, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Нагласио је да би такви пројекти побољшали економску ситуацију у обе земље.

Премијер Албаније је истакао да је албанска страна спремна за почетак радова на овим пројектима и да би то био добар знак партнерског односа Србије и Албаније.

"Као што су некада Французи и Немци почели да сарађују због будућности Европе, тако можемо и ми, због будућности Западног Балкана", закључио је премијер Рама.

Разговору је присуствовао шеф владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, a добродошлицу двојици премијера пожелео је комесар Хан.

Вучић: Заслужили смо отварање поглавља у јуну

Вучић се после подне састао и са председником Савета ЕУ Доналдом Туском. Премијер је после састанка рекао да је Србија урадила много на путу евроинтеграција и да је заслужила да отвори прва преговарачка поглавља већ у јуну.

"Не знам да ли ће се то десити или не, али ми смо то заслужили", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за медије после састанка са Туском.

Он је изјавио да је много тога урађено када је реч о фискалној консолидацији и економској реформи земље, али да најтеже и најболније тек предстоји.

Премијер Србије је изразио и очекивање да ће током вечерашње рунде дијалога са представницима косовских Албанаца доћи до напретка у нормализацији односа Београда и Приштине.

Вучић је посебно захвалио Туску на подршци и назвао га "великим пријатељем Србије".

Туск је, после сусрета, похвалио проевропски курс Вучићеве владе, као и досадашњи напредак у спровођењу реформи. Он је посебно истакао важност наставка дијалога са Приштином и спровођења Бриселског споразума.

Хан: Неодлучни коче Србију

Вучић се на маргинама самита у Бриселу састао и са европским комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом, који је рекао да отварање преговарачких поглавља кочи група "неодлучних" земаља и да ће покушати да их убеди да промене мишљење.

"Сматрамо да је у заједничком интересу да се поглавља што пре отворе", рекао је Хан новинарима после сусрета са Вучићем и додао да међу чланицама ЕУ има земаља које су неодлучне по том питању.

"Учинићемо све да их наредних недеља убедимо да промене мишљење", изјавио је Хан. Он је казао да је Србија практично спремна да се отвори поглавље 32 о контроли финансија, али да се поставља питање критеријума за отварање поглавља 35, које је у вези са нормализацијом односа Београд и Приштине.

"То је политичко питање", рекао је Хан и истакао да би по његовом мишљењу отварање поглавља дало нови замах процесу интеграције целог региона у Европску унију.

Вучић је истакао да Србија убрзано завршава акционе планове за поглавља 23 и 24 која се односе на правосуђе и основна права, и да ће тај посао бити завршен већ за неколико дана.

"Нећу да кријем да сам тражио отварање преговора у јуну", рекао је премијер и захвалио Хану на подршци у том ставу.

Такође, подвукао је да би отварање поглавља не само дало подстрек за даље реформе, него би из симболичких разлога много значило за српски народ.

Дијалог Београда и Приштине одржаће се под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини, на којем ће бити размотрен напредак у примени до сада постигнутих договора и размењена мишљења о даљем току нормализације односа.

Претходна рунда је, после вишемесечног застоја, одржана 9. фебруара, а тада је парафиран споразум о правосуђу.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара