Читај ми!

Посланици о уништавању споменика, загађењу, снабдевању струјом

У делу седнице за постављање питања представницима власти, посланике је интересовало стање споменика који чувају сећање на победу над фашизмом, загађење комуналним отпадом након прошлогодишњих поплава, снабдевање струјом Новог Пазара и будућност Међународног радија Србија.

Посланици СПС и ЛСВ указали су на уништавање споменика на Иришком венцу посвећеном антифашистичкој борби, који се, према њиховим речима, годинама уназад уништава.

Социјалиста Милан Латковић наводи да је тај споменик, који је подигнут 1951. године, претходних година оскрнављен у вредности од 150.000 евра, док је Олена Папуга из ЛСВ показала фотографију тог споменика, наводећи да је на делу његово материјално уништавање, будући да је украден осам метара дугачак бакарни рељеф.

Латковић је надлежна министарства упитао шта ће предузети за очување тог споменика, а Папуга министра за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александра Вулина да ли ће само на речима бранити тековине Другог светског рата или ће нешто предузети на очувању споменика на Иришком венцу.

Питање шефа посланика СДС Марка Ђуришића односило се на будућност Међународног радија Србија, наводећи да постоји опасност од гашења те институције која постоји 70 година.

"Србија би тиме изгубила начин да информише светску јавност о томе шта ради и запослени заслужују да неко са њима разговара и каже шта ће бити са овом институцијом и понуди неко решење, а не само неко ћутање", рекао је Ђуришић и упитао за судбину 450 запослених у компанији "Агрожив", а који још увек штрајкују због неиспуњених права и зарада.

Напредњак Радослав Јовић указао је на питање огромних количина комуналног отпада, насталог после прошлогодишњих поплава, па је министарку пољопривреде Снежану Богосављевић Бошковић упитао да ли се разматра доношење закона који ће решити то питање.

"Прошлогодишње катастрофалне поплаве на површину су избациле огромне количине отпада, Србија је претворена у депонију. Питање је да ли смо довољно као народ зрели да учимо и извлачимо закључке и да ли смо спремни да се мењамо и предузмемо адекватне мере", рекао је Јовић.

Јовић је указао и на проблем незапослености у Краљеву, због чега је министра привреде Жељка Сертића питао да ли постоје планови за ревитализацију неких од предузећа у том граду, попут "Магнохрома".

Посланик СДПС Муамер Бачевац указао је на проблем енергерске стабилности у Новом Пазару, будући да још увек није дошло до изградње нове трафостанице у том граду, која би требало да стабилизује снабдевање струјом у том граду, док је Олгица Батић из посланичког клуба СПО-ДХСС упитала зашто се не поштује Закон о ветеринарству и зашто нису обезбеђена средства у буџету за превентиву стоке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара