Читај ми!

Посланици о пет законских предлога

Скупштина Србије завршила је начелну обједињену расправу о предлозима закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају, о жичарама и о три међудржавна споразума.

15.20 - Завршена начелна расправа о пет законских предлога. 

14.00 - Одговарајући на питање шефа посланика ДС-а, Михајловићева је рекла да ће где је нестало 65 милиона евра за ремонт вагона "Железница Србије".  

11.40 - Циљ предложеног закона о жичарама да се спречи нелојална конкуренција и унапреди безбедност рекла је у парламенту министарка Зорана Михајловић. 

10.05 - На почетку седнице посланици користе своје право да поставе питања представницима власти.

Образлажући закон о жичарама у Скупштини Србије, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да циљ предложеног закона о жичарама да се спречи нелојална конкуренција и унапреди безбедност и додала да је тај закон од великог значаја и за развој туризма.

Сигурносна анализа требало би да обухвата све безбедносне услове за постројење жичаре и за околину, а односе се на пројектовање, изградњу и рад.

Решење којим се одобрава рад жичаре представља услов за отпочињање њеног рада, а рад, одржавање и контрола обавезно се прилагођавају техничким условима, као и ризицима локације на којој се налази.

Одобрење за рад доноси се на основу употребне дозволе и обнавља се након истека рока од годину дана, а управљач је дужан да обезбеди правовремено и стручно одржавање жичаре које се спроводи путем техничког прегледа, једном годишње након ремонта, а по потреби и чешће.

Говорећи о предложеним законом о уговорима о превозу у железничком саобраћају, Михајловићева је рекла и да ће се осавременити прописи у тој области и ускладити са директивама ЕУ.

Подсетила да тренутно у Србији важи закон из 1995. године и да се од тада много тога променило.

"Значајно је што ће се законом о уговорима у превозу у железничком саобраћају увести електронски товарни лист", рекла је министарка и додала да ће бити уведен и колски лист што ће омогућити да се први пут водити евиденција празних кола и наплаћује накнада.

Оценила је да ће ратификацијом споразума о ваздушном саобраћају с Кином и Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ) додатно либерализовати авиосаобраћај у Србији.

Михајловићева је, ображлажући посланицима у Скупштини Србије предлоге тих закона, рекла да је Србија до сада потписала билатералне споразуме о ваздушном саобраћају са 97 земаља.

"Билатерални споразума с Кином и Уједињеним Арапским Емиратима треба да омогуће боље односе, већу ефикасност и либерализацију", истакла је министарка.

Подсетила је да је споразум с Кином потписан у децембру 2014. године, а са УАЕ 2009. године и изразила наду да ће ти споразуми бити ратификовани у парламетну у четвртак, након расправе о амандманима.

Михајловићева је рекла и да ће се ратификацијом споразума с Македонијом о утврђивању граничних процедура за железнички гранични прелаз Прешево-Табановце поједноставити царинске процедуре како би се омогућила боља комуникација.

Истрага о злоупотребама у ремонту вагона

Зорана Михајловић је поручила да се мора истражити где је нестало 65 милиона евра за ремонт вагона "Железница Србије".

"Морамо да добијемо извештај о томе шта се деслио, где је новац и ко га је потрошио, али морам да вас упозорим да ће бити друга имена и неке друге политичке партије везане за то", рекла је она у Скупштини Србије одговарајући на питање шефа посланичке групе Демократске странке Бориславу Стефановићу да ли ће бити утврђена кривица за проневеру државног новца кроз ремонт вагона.

Савет за борбу против корупције утврдио је да је буџет Србије оштећен за 65 милиона евра јер је ненаменски трошен новац за набавку и ремонт вагона од 2005. до 2014. године.

Михајловићева, која је и потпредседница Српске напредна странке, рекла је да је извештај Савета одмах прослеђен Министарству унутрашњих послова Србије, од кога се очекује да то испита.

"Треба да одговарају сви, а да ли ће бити један или пет из СНС или ће бити 10 из ДС, то ћемо да видимо", додала је Михајловићева и истакла и да у периоду од 2005. до 2014. људи из СНС нису били у "Железницама Србије".

На дневном реду нове седнице су још и законски предлози о употреби знаковног језика и измене Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара