Дрецун: Тачи неприхватљив за Београд

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун каже да долазак Хашима Тачија није прихватљив за Београд. Некаква невладина организација не може да се понаша тако неодговорно и да прихватањем Тачија на њеном скупу уводи Србију у проблем, оцениио је Дрецун.

Дрецун је, коментаришући повлачење позива Хашиму Тачију и министрима спољних послова земаља које је требало да учествују на скупу 24. априла у организацији невладине организације Омладински одбор за образовање, у Јутарњем програму РТС-а рекао да је позван Тачи, који је у политичком смислу веома проблематичан за Србију.

Тај проблем пребацио се потом на државу Србију која је имала јасан став о доласку Тачија у Београд, истакао је Дрецун и додајао да постоји пресуда домаћег суда којом је осуђен на казну затвора због тероризма, која је и даље на снази.

Дрецун је рекао да је било неколико проблема за долазак Тачија у Београд и да, док се не разјасни улога Тачија за злочине за које га сумњичи известилац Савета Европе Дик Марфи, он једноставно није прихватљив за Београд.

Према његовим речима, некаква невладина организација не може да се понаша тако неодговорно и да прихватањем Тачија на њеном скупу уводи Србију у проблем који не постоји.

"Ако прихватимо тај начин деловања, онда свакодневно бар четири-пет невладиних организација могу да нам направе такав проблем и да се држава само тиме бави и да нам неко почне да поставља нове услове у Бриселу", рекао је Дрецун.

Дрецун је образложио да се "трећи проблем зове излазак из оквира статуса неутралности у којем се одвија бриселски преговарачки процес".

"Договорен је начин учешћа Косова на регионалним скуповима, на којима мора да стоји звездица која не дефинише статус Косова као државе. У овом случају не би сте то имали", указао је Дрецун и напоменуо да би долазак Тачија као министра спољних послова изашао из оквира статуса неутралности.

Истакао је да је, са друге стране, Тачи као политички преговарач у име Приштине у Бриселу подобан, јер је са својом странком на изборима освојио одређени број гласова и имао најјачу политичку снагу.

"Ово је искоришћено од Тачија и структура и медија, који желе на сваки начин, не да олакшају пут Србије ка ЕУ, него да га отежају", сматра Дрецун.

Кључно формирање Заједнице српских општина

Дрецун је истакао да ће у наставку дијалога у Бриселу између Београда и Приштине кључно питање бити формирање Заједнице српских општина.

ЗСО, каже Дрецун, мора да буде формирана у складу са оним што је договорено у Бриселу и напомиње да је илузорно очекивати да се статут у тој области не усагласи у Бриселу и са Приштином.

Та заједница не би могла да функционише, ако се Приштина не обавеже на поштовање Статута, нагласио је Дрецун.

Најавио је да се, поред питања имовине, мора разговарати и о положају Српске православне цркве и да је кључно питање и највећи проблем повратак протераних и расељених и решавање судбине несталих и убијених лица.

У четвртак ће бити одржана седница Одбора за Косово и Метохију на којој ће директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић чланове Одбора информисати о току напретка у дијалогу Београда и Приштине.

Дрецун је оценио да је поглавље 35, када је у питању Косово и Метохија, апсолутно зрело за отварање, да има додатних услова од појединих чланица ЕУ као што је Немачка, која сматра да, поред имплементације бриселског споразума, треба испунити додатне захтеве.

Оценио је да Приштина стално опструише најважнији део Бриселског споразума, а то је стварање Заједнице српске општине, због чега се ситуација развлачи без напретка у процесу нормализације односа.

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије је указао да Приштина и у области телекомуникација и енергетици прави проблем и опструкцију.

Коментаришући најаве усвајања резолуције у косовском парламенту о наводном геноциду који је Србија починила на Косову и Метохијји, Дрецун је рекао да је право питање да ли је почињен геноцид и ко је имао геноцидну намеру.

Дрецун је рекао да ће извештај известиоца Савета Европе Дика Марфија и шефа тима Еулекса за истрагу ратних злочина над Србима на Косову Клинта Вилијамсона послужити за подизање оптужнице у Специјалном суду који ће, како се очекује, бити формиран.

"Имаћемо шансу да српске жртве коначно добију ту истину и правду", рекао је Дрецун и додао да се терористичка ОВК сумњичи да је имала планирану кампању насиља и етничког чишћења.

Дрецун је рекао и да не види разлог за ванредне парламентарне изборе, јер Србија у којој су у току суштинске и дубинске реформе, мора економски да оснажи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара