Посланици о учешћу ВС на парадама у Москви и Кијеву

Опозиционе странке у српском парламенту нису уверене да би Србија могла имати користи од учешћа њене војске на паради у Москви. Из чланице владајуће коалиције, Социјалистичке партије поручују да тај потез не мења курс Србије ка ЕУ.

Шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић уверен је да та одлука апсолутно не мења став Србије према евроинтеграцијама и да ће земља наставити успешан пут у ЕУ, преноси Танјуг.

Верује да је одлука о учешћу донета договором у државном врху и истиче да војска не иде у Москву да би Србија имала корист, већ из поштовања према историји и жртвама.

"За нас је 70 година победе над фашизмом од изузетне важности и значаја. Србија је дала огроман допринос у победи али и огромне жртве", рекао је Милићевић.

Посланица ДС Гордана Чомић, која је задужена за ресор одбране у влади у сенци, међутим, не верује да ће Србија имати користи по свој углед и европске интеграције, али не очекује ни да то допринесе бољим односима Србије и Русије, који су, каже, иначе добри и увек ће такви бити.

Навела је да ће се штетне последице учешћа српских војника видети кроз изјаве званичника Европске уније и Европске комисије, који ће Србији поручити да се одлучи.

"Рећи ће нам - одлучите се. Не морате да уводите санкције Русији, да се сагласите са спољном политиком као земља која преговара, али не морате ни да нам показујете гестовима ове врсте да вас не занима шта у спољној политици ЕУ пише", навела је Чомић.

Додала је да законска регулатива омогућава председнику да сам донесе одлуке те врсте, али и оценила да понекад одлуке морају бити донете у одређеном контексту.

"Без обзира што у закону не пише да председник мора да сарађује са премијером, то се подразумева. Сад нема кохабитације, сад имате, надам се, пријатеље, сараднике, људе који имају исте циљеве кад је Србија у питању и необично је, ако је тачно, да председник не консултује премијера", приметила је Чомић.

Говорећи о позиву да српски званичници присуствују у Кијеву обележавању Дана сећања и примирја 8. маја, Чомић је рекла да се нада да ће председник разумети да владавина права подразумева дијалог и да, ако председник жели да доноси одлуке на које има право, и по њега и по Србију добро је да се консултује са председником владе.

Заменик шефа посланичке групе СДС Јанко Веселиновић каже да је тешко измерити корист и штету од учешћа ВС на прослави Дана победе, али поручује да је свакако лоше што влада и председник државе немају јединствен став о томе.

"Ако тако посматрамо учесће наших снага на прослави Дана победе, по свему судећи на спољнополитичком плану ће бити штете, а томе пре свега доприноси нејединство и постојање две спољне политике", рекао је Веселиновић.

Сматра да ће бити тешко донети одлуку да Србија нема свог представника на паради у Украјини 8. маја, али додаје да би свакако било добро да о томе јединствену одлуку донесу председник и премијер.

Лидер Нове странке Зоран Живковић верује да ће Србија имати више штете него користи од одласка припадника Војске Србије на параду у Москви иако, како је рекао, наша земља нема разлога да се стиди своје прошлости у Другом светском рату јер је била на страни победника.

"Али то није ствар дневне политике. Имамо већу штету да наступом неколико десетина гардиста на паради стајемо на руску страну у сукобу који се може назвати почетак хладног рата између Русије и европских савезника, којима ми треба да будемо ближи због нашег спољнополитичког опредељења", рекао је Живковић.

Истакао је да Србија не треба да буде у лошим односима са Русијом, али да је ипак наш приоритет и циљ Европска унија.

Живковић сматра и да је Русија позивом Србији да учествује на паради показала лицемерје јер је, према његовој оцени, ове године тај позив упућен да би се "показала слабост у ЕУ и међу државама које желе да постану чланице уније".

"И пре 10 година је била нека округла годишњица па нас нико није звао", навео је Живковић.

Додао је и да по закону војском командује врховни командант, односно председник државе, и да је у том смислу свакако могао самостално да донесе ту одлуку, али је истовремено указао да је ово питање спољне политике и да је у том смислу требало да се консултује са премијером и владом.

Живковић иначе сматра да би одлазак представника Србије на параду у Кијев могла бити добра "шанса да се испегла спољна политика".

"Ако нас је Украјина позвала, треба да одемо и да то буде наше спољнополитичко оправдање зашто смо били у Москви, јер смо међу државама победницама, а Кијев и Москва организују прославе, те је природно да будемо на оба места", рекао је Живковић.

Председник Србије Томислав Николић донео је одлуку да представници Војске Србије учествују на војној паради у Москви поводом Дана победе.

Медији наводе да је такву одлуку донео не консултујући премијера Александра Вучића нити владу, за шта нема званичне потврде.

Дневник Данас, наиме, пренео је да је у кабинету председника речено да је Николић обавестио премијера о својој одлуци, те да је он то прихватио с разумевањем.

У међувремену, а након што су Руси испланирали велику свечаност 9. маја за Дан победе, из Кијева је стигао позив на церемонију која се одржава дан раније.

Председник Србије ће тако наредних дана морати да одлучи да ли ће неко из Београда отићи 8. маја у Кијев на украјинску параду поводом Дана сећања и примирја, а дневник Блиц данас преноси да у председниковом кабинету није било могуће добити одговор на питање какву ће одлуку Николић донети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара