Читај ми!

Ердоган: Турска заинтересована за инвестирање у Србију

Турска је заинтересована за инвестирање у Србију, рекао је председник Реџеп Тајип Ердоган током састанка са председницом Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић разговарала је у Турској с председником те државе Реџепом Тајипом Ердоганом о унапређењу билатералних односа, нарочито на пољу економије, саопштила је Скупштина, преноси Бета.

Гојковић и Ердоган сагласили су се да има простора да се економска сарадња побољша, како на пољу трговинске размене, тако и у области инфроструктуре.

Председница Скупштине је поручила да њена посета Турској сведочи о жељи за унапређењем односа и представља корак ка интензивирању сарадње на политичком и економском плану, као и на нивоу парламената.

Као добре примере економске сарадње издвојила је отварање новог погона компаније Џинси у Крупњу и улагања у Чачанску банку, што је знак, како је навела, да ће бити додатних ивестирања.

Ердоган је рекао да је Турска заинтересована за инвестирање у Србију и да ће о могућностима улагања разговарати и с турским привредницима, наводи се у саопштењу Скупштине.

"Радићемо на развијању сарадње са Србијом у свим областима", ракао је Ердоган и навео да постоји простор за повећање обима трговинске размене, а да је значајан предуслов за то куповина Чачанске банке.

Ердоган је изразио спремност за реализацију инфраструктурних појеката који су раније предвиђени, а тема састанка је била и енергетска безбедност региона.

Маја Гојковић састала се и с председником Велике народне скупштине Турске Џемалом Чичеком и с њим потписала Протокол о сарадњи између два парламента.

Гојковић је навела да ће Протокол подстаћи сарадњу и међу групама пријатељства и радним телима две скупштине у размени искустава у области евроинтеграција, привреде, образовања.

Чичек је истакао да ће као председници парламената уложити напоре да се продубе односи две земље. Он је нагласио и да је за Турску изузетно важна стабилност у региону, за шта је кључна улога Србије.

"Придајемо велики значај нашим билетералним односима, а колико год да се унапреде тиме ћемо допринети и бољим односима у региону", рекао је Чичек.

У делегацији Народне скупштине Србије је и председник парламентарне групе пријатељства са Турском Зоран Бабић.

Гојковићева: Односи Србије и Турске на добром путу

Гојковићeва је истакла да њена посета Турској јасно показује да су односи две земље на добром путу, као и да састанци са председником, премијером и председником парламента те државе учвршћују приврженост две земље у продубљивању односа.

Сигурна сам да можемо да се сложимо да на сваку препреку и сваки изазов мора да се одговори са спремношћу да се ангажујемо у отвореном дијалогу и одлучношћу да повећамо сарадњу где год је то могуће", рекла је Maja Гојковић у интервјуу за турски лист Дели сабах, преноси Танјуг.

Упитана да ли постоји могућност да се обнови иницијатива о одржавању трилатералних састанака Србије, Турске и Босне и Херцеговине прекинута због изјаве тадашњег премијера Ердогана о Косову 2013. године, Гојковићева каже да је улога парламента да повећа и промовише сарадњу у интересу мира, стабилности и грађана које представљају.

На питање да ли Србија види Турску само као економског партнера, Гојковић је рекла да две земље не сарађују само у економској сфери, већ и у области политике и културе.

"Добри економски односи су више од чисте економије, и будући да Србија потпуно уважава значај економске сарадње, она је у исто време, посвећена промовисању других облика сарадње", навела је председница Скупштине Србије.

Говорећи о европским интеграцијама Србије, Гојковићева је истакла да је процес придруживања ЕУ кључни спољнополитички приоритет Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара