Читај ми!

Колико хитно се примењују закони донети по хитном поступку?

Од укупно 178 закона који су се од прошлог марта до краја фебруара нашли пред српским посланицима, 70 одсто је усвојено по хитном поступку, анализа је Невладине организације "Отворени парламент". Док посланици владајуће странке истичу да су сви системски закони прошли јавну расправу, из опозиције поручују да недостаје дијалог.

По скраћеном поступку, од априла до краја фебруара усвојене су 123 измене, допуне и предлога закона, међународна уговора, споразума. Од тога се сваки други пут односило на измене и допуне закона.

То истиче и парламентарна већина – тврде да су хитно усвајане само измене и допуне, али не и кључни закони. Све што је усвојено, објашњавају, може да се примењује.

"То су све важни системски закони, од Закона о раду, сета закона о информисању, планирању и изградњи, инспекцији, полицији, и сви су урађени уз поштовање комплетне процедуре", каже шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић.

Према његовим речима, сви системски закони су били на реформском курсу и прошли комплетну јавну расправу.

Убрзана процедура је легална, али као последице може да има недостатак информација за све оне на које се закон односи – поручује опозиција.

"Само чујете на неком месту на којем иначе не бисте чули – да су вам радна права другачија, да су саобраћајна правила другачија, ви на које се закони односе немате времена да сазнате како ће се они односити", каже Гордана Чомић из Демократске странке.

Сваки четврти закон донет је под образложењем да постоје "штетне последице по рад органа и организација", сваки осми због усклађивања са прописима Европске уније. Међутим, ни Пословник не захтева много детаљнија објашњења. Осим ова два разлога, могу се још навести и штетне последице по живот и здравље људи, безбедност земље или испуњење међународних обавеза.

"Не следе никакви аргументи на који начин недоношење закона у ствари кочи рад органа, зато што су образложења толико широка да можете сваки од закона да подведете под неко од образложења", каже Јована Ђурбабић из "Отвореног парламента".

Према њеним речима, често се дешава да предлагачи сматрају да је довољно да се закон усвоји по хитном поступку, а то у ствари није тако.

Да ли је хитан поступак увек и заиста хитан?

"Нама је хитан поступак лењост за дијалог, а не хитан поступак, то је проблем", каже Гордана Чомић.

"Све што радимо, сва реформска политика коју спроводе Влада и Народна скупштина, све радимо због наших грађана", каже Зоран Бабић.

Хитан поступак није непознаница парламентарцима у последњих 25 година. Међутим, док је од 1991. до 2000. усвајано у просеку 25 закона годишње, и то најмање 1994, када је усвојено тек шест закона, од 2000. до 2012. усвајан је у просеку 51 закон годишње – највише 2011, када су ознаку "хитно" носила 92 закона, рачуница је "Отвореног парламента".

Да би се закон по хитном поступку нашао пред посланицима, потребно је да се уврсти у дневни ред најкасније 24 часа пре седнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара