Акционим планом до делотворнијег рада државе

Акциони план за спровођење Стратегије реформе јавне управе садржи све што је неопходно да бисмо се оспособили за много делотворнији рад државе, достојне чланства у ЕУ, рекла је потпредседница Владе Србије Кори Удовички. Министарка се у Бриселу састала са званичницима ЕУ.

Влада Србије усвојила је Акциони план на јучерашњој седници, а њиме је, како је објаснила министарка Кори Удовички, испланиран рад на реорганизацији јавне управе, развоју е-Управе, систему планирања рада државе и јачања добре управе, што подразумева услужност и ажурност јавне управе према грађанима и привреди, као и већу професионалност, капацитет, дисциплину и квалитет рада службеника, преноси Танјуг.

Удовички, која је и министарка државне управе и локалне самоуправе, сматра да је изузетно важно да се све реформске активности не само добро испланирају, већ и обезбеде резултате.

Из њеног кабинета подсећају да је тако конципирани стратешки акциони документ, оријентисан ка резултатима, са избуџетираним трошковима, позитивно оцењен од стране европских партнера и усаглашен са 33 државна органа.

Захваљујући квалитету Акционог плана, обезбеђен је и основ за секторску буџетску подршку ЕУ, већ од 2016. године, а у оквиру средстава из фонда ИПА 2015.

Реформе нису чекале усвајање Акционог плана, већ је кабинет потпредседнице Владе Србије и Министарство државне управе и локалне самоуправе спровело јако пуно активности, али ће се са овим Акционим планом ближе и темељније пратити активности и лакше мерити резултати, пише у саопштењу из кабинета Удовички.

Као један од примера спроведених активности наводе Предлог закона о инспекцијском надзору који се налази у скупштинској процедури.

ЕУ похвалила Акциони план

Жан Ерик Паке, директор за Западни Балкан Директората за политику суседства и преговоре о проширењу оценио је да, Акциони план који је влада усвојила јуче, а који ће омогућити спровођење реформе јавне управе, представља велики напредак за Србију, саопштено је из Министарства државне управе и локалне самоуправе.

"Велики напредак је остварен усвајањем Акционог плана и са њим ћете боље пратити резултате изузетно важне реформе", рекао је Жан Ерик Паке у саопштењу и честитао потпредседници Владе Кори Удовички на томе.

Удовички се захвалила Европској унији на подршци коју константно пружа Србији, а посебно на изради Акционог плана.

Министарка је, како је наведено, рекла Пакеу да се интензивно ради на првом нацрту докумената за Секторску буџетску подршку (СБС), док је он истакао да за то Србија има снажну подршку.

Паке је, пише у саопштењу, похвалио и напоре Србије и проактиван приступ по питањима интеграције националих мањина.

Удовички са Јоханесом Ханом и Кристалином Георгијевом 

Министарка за државну управу и локалну самоуправу Кори Удовички састала се и са комесаром за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом и потпредседницом Европске комисије Кристалином Георгијевом.

"ЕУ је спремна да финансијски и технички помогне реформу државне управе, јер је ефикасна државна управа један од стубова европских интеграција. Она је неопходна и за привредни раст и квалитетнији живот грађана", рекла је Удовички након састанка са евроспким званичницима у Бриселу.

Министарка је нагласила да би отварање поглавља 32 преговарачког процеса, које се односи на контролу јавних финансија, знатно допринело ефикаснијој реформи државне управе у Србији.

"Са тим су сагласни и наши европски партнери. Надам се да ће до отварања поглавља доћи у најскорије време", истакла је Удовички.

Удовички је указала да је циљ реформи да се са мање средстава постигну бољи резултати.

"Сагласили смо се да ЕУ треба више да се ангажује и помогне мала и средња предузећа, јер је то основа развоја Србије у наредних неколико година", навела је министарка.

Удовички је нагласила да је помоћ ЕУ и Светске банке реформама уско везана за конкретне мере и циљеве.

"То је нешто што морамо да урадимо, јер Србија мора брзо да се мења", закључила је министарка за државну управу и локалну самоуправу.

Удовички данас и сутра учествује на Бриселском форуму, скупу светских лидера и особа од утицаја, који сваке године организује Немачки Маршалов фонд.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије