Читај ми!

Јоксимовићева: Ускоро отварање преговарачких поглавља

Министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да би отварање неког поглавља у преговорима са ЕУ до краја прве половине године сматрала успехом.

Јадранка Јоксимовић истиче да је Србија у процесу преговарања урадила све што је било до ње, али додаје да не очекује да ће до краја године бити отворено неколико поглавља, јавља Танјуг.

"Промењен је приступ, инсистира се на отварању политичких поглавља, што носи додатне критеријуме'', рекла је Јоксимовићева новинарима након отварања Сајма пројеката које финансира Европска унија - ''ЕУ и Србија на делу''.

Јоксимовићева изражава уверење да ће уз добре акционе планове и напредак у примени Бриселског споразума поглавља бити ускоро отворена.

На питање када ће бити формиран ужи преговарачки тим, министарка задружена за европске интеграције оцењује да то треба урадити што пре.

Јоксимовићева највљује да ће Србија из европског претприступног фонда за помоћ пољопривреди и развој села (ИПАРД) до 2020. моћи да искористи 175 милиона евра, за које ће и пољопривредници моћи да конкуришу.

"Имамо могућност да од следеће године расписујемо јавне позиве где ће сва регистрована газдинства моћи да аплицирају за та средства", наводи министарка.

Јоксимовићева додаје да је за 2016. превиђено 15 милиона евра и да ће се сваке године повећавати за по пет милиона.

"У почетку ће пољопривредници новац моћи да користе за куповину трактора и друге механизације и за унапређење технологије производње", указује Јоксимовићева.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт наводи да је помоћ пољопривредницима циљ пројекта ИПАРД и да је веома значајно што је отворена Управа за аграрна плаћања која управља тим пројектима, што је био услов за коришћење тих средстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије