Читај ми!

Без договора о симболима у Скупштини Војводине

Скупштина Војводине није донела одлуку о употреби симбола и традиционалних симбола Покрајине јер није постигнута неопходна двотрећинска подршка посланика том предлогу.

У Скупштини Војводине није донета одлука о употреби симбола и традиционалних симбола, јер се за предлог одлуке изјаснило 50 посланика, против је било 10, а од гласања су се уздржала 42 посланика, преноси Танјуг.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да је постојао апсолутни договор о томе да предлог одлуке о употреби симбола и традиционалних симола Покрајине буде усвојен двотрећинском већином гласова посланика, али је Демократска странка променила свој став на данашњој седници Скупштине.

Пастор није могао да каже какве ће бити последице неусвајања одлуке о симболима Покрајине, али је напоменуо да ће и убудуће улагати максималне напоре да покрајинска скупштина ради у нормалној атмосфери.

Oбјашњава да су симболи Покрајине, како официјелни тако и традиционални, већ утврђени Статутом АП Војводине, а овом одлуком требало је да буде утврђен само начин њиховог коришћења.

Пастор напомиње да ће Скупштина ту одлуку, свакако, морати да донесе.

Председник посланичке групе СНС у Скупштини Војводине Предраг Матејин, изјавио је да то што није изгласана одлука о употреби симбола и традиционалних симбола покрајине, значи почетак краја садашњег сазива покрајинске скупштине.

"Демократска странка је изиграла договор да ће гласати за одлуку", рекао је Матејин новинарима после седнице покрајинске скупштине.

На тај начин је ДС "погазила симболе Војводине и Србије, згазила је грб и заставу Србије", нагласио је Матејин и додао да се такав потез демократа ничим не може оправдати.

Шеф посланичке групе ДС Борислав Новаковић одговара, после седнице покрајинске скупштине, да није постојао најшири политички консензус о предлогу одлуке о симболима покрајине и нагласио да "ни једног тренутка није постојао договор између СНС и ДС".

"Ми смо били у процесу усаглашавања, који је ишао у добром правцу, али нажалост нисмо могли до краја да се сагласимо", рекао је Новаковић.

Новаковић је напоменуо да симболи "одражавају традицију, народно јединство и колективни идентитет политичке заједнице, а да би они то били, потребан је најшири политички консензус, како странака у скупштини, тако и политичке јавности".

Шеф посланичке групе ЛСВ Душан Јаковљев истакао је да је задовољан исходом седнице покрајинског парламента, на којој није усвојен предлог одлуке о употреби симбола, али је напоменуо да је, ипак, остала неиспуњена једна статутарна обавеза.

ЛСВ је била против предлога за употребу традционалних симбола јер су они, како је рекао Јаковљев, "предложени само на основу општег утиска предлагача" и никад нису били званично прихваћени, после установљавања Српске Војводине 1848. године.

Шеф посланичке групе коју предводи СПС Павле Будаков изјавио је новинарима да исход скупштинске седнице, којим није усвојен предлог о симболима покрајине, "помало личи на неку манипулацију целе скупштине".

Посланик ДСС Миленко Јованов је изјавио да, захваљујући одлукама ДС-а и ЛСВ-а, "Војводина од данас нема никакве симболе" и нагласио да ће ДСС тражити да сви симболи АП Војводине буду уклоњени.

Предлог о симболима поднели су чланови Одбора за питања уставноправног положаја Покрајине професори новосадског Правног факултета Слободан Орловић и Бранислав Ристивојевић.

Посланици Демократске и Социјалдемократске странке у Скупштини Војводине раније су најавили да ће бити уздржани приликом гласања о предлогу одлуке о симболима и традиционалним симболима Покрајине, чиме та одлука неће моћи да добије неопходну двотрећинску већину у покрајинском парламенту.

Скупштински Одбор за питања уставноправног положаја Покрајине усвојио је предлог одлуке 13. марта већином гласова.

Скупштина Војводине има 120 посланика, а за усвајање одлуке потребна је двотрећинска већина, односно 81 посланик.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије