Читај ми!

Михајловић: Косовски Срби сигурнији него што су били

Директор владине Канцеларије за односе са медијима Миливоје Михајловић каже да је погром 17. марта 2004. на Косову и Метохији био инструмент етничког чишћења. Истиче, међутим, да после 11 година држава Србија има најмоћнији утицај на Косову од 1999. године и да су сада косовски Срби сигурнији него што су били тада.

У овом тренутку држава Србија има најмоћнији утицај на Косову од 1999. године до данас, што се огледа и кроз Бриселски дијалог, рекао је Михајловић у Јутарњем програму РТС-а.

Михајловић је оценио да ће политички притисци још дуго трајати, али да ће бити смањеног интензитета. Уз то, напомиње да је реалност сада другачија, јер су косовски Срби, који су учествовали на локалним и парламентарним изборима, ушли у институције система на Косову и Метохији и имају одређену снагу.

"Никоме од косовских Срба не пада на памет да пристане на политички притисак да живи у такозваној независној републици Косово", истакао је Михајловић и додао да су косовски Срби грађани Србије.

Михајловић је истакао да се "ништа не може на Косову и Метохији решити без међународне заједнице".

Указује да да су на мети екстремиста, чија је акција била усмерена ка исељавању Срба, сада и Албанци, јер се у претходних неколико месеци њих 150.000 иселило са Косова и Метохије.

Директор Владине Канцеларије за односе са медијима каже да је погром који су водили албански екстремисти, био наставак континуираног насиља од 1999. и да се ни после 11 година велики број људи још није вратио у домове.

Михајловић је подсетио да је у погрому 19 људи погинуло, да је више од 900 повређено, да је 412 напустило домове и да је уништено 39 православних богомоља на Косову и Метохији.

Истиче да је изостала реакција локалних власти и да се пред судовима у Приштини водило пет процеса од чега су четири пресуде биле ослобађајуће.

Михајловић је додао да су казне и према оцени ОЕБС-а, благе, да је реакција међународне заједнице била лоша и да је тадашња Влада Србије на тај погром одговорила молебаном што је, такође, било непримерено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије