Читај ми!

Одбор усвојио одлуку о симболима Војводине

Одбор за питања уставно-правног положаја Војводине усвојио је већином гласова одлуку да се, поред званичног грба и заставе Војводине, убудуће паралелно истичу и традиционални грб Покрајине из 19. века, као и српска тробојка.

За одлуку су гласали представници свих странака у Скупштини Војводине, сем чланова Одбора из Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ), јавља Бета.

Члан Одбора Душан Јаковљев из ЛСВ-а подсетио је да та странка није гласала ни за измењени Статут Војводине управо због одредбе о грбу и застави и да ће покрајински посланици ЛСВ-а гласати против овог предлога и на седници Скупштине Војводине.

Професор Правног факултета у Новом Саду Слободан Орловић, као један од предлагача иницијативе, изразио је задовољство зато што ће се, поред званичног, убудуће истицати и традиционални грб Војводине из времена "српског војводства" из 1848. године, када је Војводина била део Аустроугарске Монархије, као и српска тробојка.

Иницијативу је, заједно са Орловићем, поднео и покрајински посланик Бранислав Ристивојевић.

Председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Иштван Пастор рекао је да су Мађари и Срби 1848. године били на различитим странама, али је додао да то не значи да и данас треба да буду на различитим странама.

Рекао је да ће због тога покрајински посланици СВМ-а гласати за предложене традиционалне симболе.

Покрајински посланик Српске напредне странке Владимир Галић рекао је да ће та странка гласати за ову одлуку.

"Овим смо хтели да поручимо да Војводина има дичну традицију и корене међу угарским Србима и њиховом вековном сну о припајању матици Србији", поручио је Галић.

О одлуци Одбора за питања уставно-правног положаја Војводине покрајински посланици ће одлучивати на седници у уторак, 17. марта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије