Читај ми!

Ђурић: У среду састанак свих српских општина на КиМ

Заједничка седница свих српских општина на Косову и Метохији биће одржана у среду идуће недеље, најавио је вечерас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истичући да ће све српске општине деловати потпуно јединствено.

Планирано је да се на седници свих српских општина разматрају сва актуелна питања и разговара о даљем политичком деловању Срба на КиМ.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је у емисији Око на РТС-у рекао да је то један од главних закључка јучерашњег састанка представника Срба са премијером Александром Вучићем – да се у среду одржи прва зајеничка седница скупшине свих српских општина на КиМ, а сваког месеца предвиђен је и састанак са премијером.

"Од среде Срби почињу да делују потпуно јединствено, да делују све српске општине", рекао је Ђурић.

Рекао је да Срби на Косову воде тешку и озбиљну политичку борбу за своја права и да је основна порука коју су пренели представници листе "Српска" – да неће дозволити да српски представници у приштинским, покрајинским институцијама буду фолклор, икебана и структура која ће политички бити згажена како коме падне на памет.

"Коалициони договор није у потпуности поштован, а министар Јаблановић је без икаквог и ваљаног разлога избачен из косовске владе, нису испоштовани ни основни елементи заустављања приватизације јер је такозвана косовска агенција за приватизацију наставила активности у вези са отимањем српске имовине", рекао је Ђурић.

Српски представници, како каже, добили су подршку да учествују у косовској влади не зато да би заузели фотеље, или били на броју, већ да нешто ураде.

"Видим велику решеност Срба да се боре за себе и да у тешкој и неравноправној утакмици настоје да опстану и остану, и то је за нас витални интерес. Зато Влада чврсто стоји иза њих. Докле год је иједан Србин на Косову и Метохији, и Србија постоји на Косову јер има велики интерес да свој народ сачува и да му помогне", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да мисли да су сви у Међународној заједници осудили Јаблановићеву смену из Владе, као и да цене вољу Срба да учешћем у институцијама на Косову покушавају да мењају ствари на терену.

"Најнегативнији ефекат би био да Срби остану да седе и служе као украс, икебана. То никоме од њих не пада на памет. Они имају своје достојанство јер нису тамо послати да би имали возаче, секретарице и слично, већ да решавају конкретне проблеме грађана", рекао је Ђурић.

Представници Срба, како је истакао, веома су се снажно политички борили претходних месеци, а то није било лако, рекао је Ђурић.

озиција српских судија загарантована"

Упитан да ли потписивање Споразума о правосуђу у Бриселу предвиђа да ће до краја марта судије и тужиоци морати да се изјасне да ли хоће да суде по косовском систему или да остану у систему Србије, Ђурић је рекао да та информација није тачна и да ће судије наставити нормално да раде и да примају плате.

"По спровођењу споразума, српске судије и тужиоци на КиМ биће правосудна елита. Не само да ће бити у бољем материјалном статусу – јер ће добијати неку врсту примања из Приштине и неку врсту примања из Београда – већ ће моћи да заузму своје позиције и раде конкретне ствари, јер до сада су наши судови и тужилаштва у великој мери на северу КиМ постојали само на папиру, а деловали су албански судови који су имали извршна овлашћења", рекао је Ђурић.

Истакао је да је позиција српских судија и тужилаца загарантована.

На питање како ће се решавати питање имовине, Ђурић је рекао да се то питање мора решавати у Бриселу и да "не желимо ништа што је туђе, нити да управљамо ресурсима које данас у већој мери користе косовски Албанци, већ желимо да осигурамо оно у шта је Србија улагала деценијама".

Упитан за Платформу за КиМ, директор Владине Канцеларије за КиМ је рекао да ће, када буде тренутак да се о томе разговара, они који су најодговорнији у држави са тиме изаћи у јавност.

Рекао је да је Влада у претходном периоду радила и да ће наставити да чини све што може да допринесе безбедности наших људи на КиМ.

Како је рекао, Влада Србије и председник раде на формулисању свих стратешких циљева када је у питању Косово и Метохија.

Ђурић је изразио очекивање да Срби убудуће ни за Међународну заједницу ни за Албанце неће бити грађани другог реда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара