Јоксимовић: Позитивна дебата о Србији у Европском парламенту

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која у Стразбуру присуствује усвајању резолуције ЕП о напретку Србије и где је имала низ сусрета са европским званичницима, оценила је да је у тој институциији вођена позитивна дебата о нашој земљи.

"Добили смо подршку са свих страна и препознавање реформског процеса у Србији као најважнијег елемента који би требало да доведе до отварања поглавља током ове године. Сви су се осврнули на потребу да се Србији пошаље добар сигнал и упути конкретна подршка, препознавања реформског процеса и напретка на путу европских интеграција кроз отварање поглавља", рекла је Јадранка Јоксимовић за Танјуг.

Она је пренела да је од известиоца ЕП за Србију Дејвида Мекалистера, као и представнице Летоније, земље која председава ЕУ, и од других посланика упућен позив Европској комисији да се Србији омогући отварање поглавља ове године, што је, како је нагласила, јако важно.

У јучерашњој дебати о Србији је веома афирмативноговорио је и европски комесар за суседску политику Јоханес Хан, додала је она.

Извештај Мекалистера оцењен је од стране посланика ЕП као избалансиран и да одсликава напредак, а Јоксимовић истиче да је општи тон који из њега провејава крајње позитиван.

Присуство српске министарке дебати позитивно је оцењено, што се могло видети и из чињенице да је била посебно поздрављена од стране комесара Хана и известиоца Мекалистера.

Према њеним речима врло је важно да Србија покаже своју заинтереносаност, јер се то веома вреднује у ЕП, који све више добија на значају.

Јоксимовић је указала да постоје неки амандмани, пре свега хрватских посланика, о којима ће се данас гласати, а који се тичу закона о универзалној надлежности за ратне злочине коју хрватски посланици оспоравају.

"Бројне посланичке групе у ЕП су против тог амандмана јер сматрају да ништа спорно нема у закону који Србија примењује. Ради се о једној потпуно другачијој интерпретацији хрватских посланика", рекла је она.

У групацији европских народних партија (ЕПП) је с тим у вези постигнуто компромисно решење, па је зато предложен амандман којим се Србија позива да размотри тај закон, у светлу добросуседских односа и регионалне сарадње, објаснила је Јоксимовић, додајући да је то једна врло блага формулација.

Она је изразила наду и очекивање да тај амандман неће проћи, али и ако прође, како је истакла, свакако неће бити усвојен великом већином.

"Мислим да је генерално веома добро прошла дебата о Србији. Види се да смо радили, били активни. Сви признају и препознају један активан приступ и српске владе и скупштине у заступању наших интереса", додала је Јоксимовић.

Јоксимовић се данас састала са Мекалистером. Они су разговарали о више тема, а српска министарка је оценила да је известилац урадио један добар посао за Србију.

Мекалистер је у самој дебати нагласио колико влада Србије ради и посебно апострофирао премијера Александра Вучића као човека у кога се верује по питању реформског процеса.

Србија је заслужила у овој години отварање поглавља, подвукла је Јоксимовић, која је разговарала и са известиоцем за Србију из сенке Тањом Фајон.

Према њеним речима, Фајон је врло афирмативно говорила у Србији, а социјалдемократска фракција, којој припада, је против амандмана Хрватске.

Она је разговарала и са председавајућим Делегације ЕП при Парламентарном одбору за ССП Едуардом Куканом, али и са Андрејом Пленковићем, хрватским послаником који је један од иницијатора амандмана.

"Мислим да су они превише политизовали питање универзалне јурисдикције, а то примећују и у ЕП. Ради се о једном правном питању и нема ту много тумачења. Врло је лако утврдити да ли је у сагласности са европским законом, а такав закон постоји у десетак земаља ЕУ", нагласила је Јоксимовић.

Хрватски амандмани, како је подвукла, не треба да умање успехе Србије и врате реторику која се осврће на прошлост, сукобе.

Јоксимовић је поделила уверење премијера Вучића да ће Србија постати 29-та чланица ЕУ.

"Не могу да говорим о датумима с обзиром да је председник Европске комисије рекао да неће бити нових чланица у наредних пет година. Ми знамо да, реално за пет година, није баш могуће да завршимо све, али за шест или седам година ће Србија бити спремна."

Видим по утиску свих да је Србија најозбиљнији кандидат за чланство, да подржавају пре свега економске реформе које спроводимо, и политичку стабилизацију, јачање институција, регионалну сарадњу, додала је она.

Јоксимовић је оценила да је премијер послао једну реалну поруку из онога што је имала прилике да види, изразивши уверење да је Србија сигурно нова чланица ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара