Читај ми!

Реформа правосуђа и борба против корупције приоритети

Председница Парламентарне скупштине Савета Европе Ан Брасер похвалила је власт у Србији и политичке актере што су одлучно започели реформе и истакла да у том послу Србија не сме стати "на пола пута". Брасерова се обратила посланицима у Скупштини, састала са државним врхом, али и сумирала посету у интервјуу за РТС.

Ан Брасер се осврнула и на приоритете којима Србија мора да посвети више пажње.

– Постоје проблеми са којима морамо да се изборимо. Ту је пре свега независност судства.

Судство је прилично споро, а грађани би у њега морали да имају поверење. Начин на који се судије бирају не би смео да буде тако блиско повезан са политиком. Даље, морамо да наставимо да се боримо против корупције која подрива демократију у свим земљама.

Важна је и регионална сарадња, где Србија има важну улогу. Када је реч о медијима, неопходна је слобода говора и изражавања и зато морате имати независне медије. Када кажем независне, морате знати ко су им власници и какав утицај они могу имати. Ту важну улогу има и медијска писменост, која би морала да се учи у школама.

Похвалили сте Владу за реформе које спроводи. С друге стране, опозиција истиче да је слика коју имате превише оптимистична и нереална. Како то коментаришете?

– Савет Европе није ту да било кога оптужује већ да помогне земљама јер се процес демократизације никада не завршава. Ако сте члан опозиције, никада нисте задовољни оним што видите, али је важно да власт има опозицију која ће је критиковати и да зна да се носи са њеном парламентарном улогом.

Разумљиво је да опозиција каже да сам била пријатељски настројена према већини у парламенту. Међутим, ја то нисам била, ја сам само посматрала целокупну слику.

Шта видите као највећи изазов за Европску унију? Да ли је то екстремизам који прети свакој од земаља или украјинска криза и неслагање са Русијом?

– Имамо доста изазова, али је конфликт у Украјини заиста трагедија, страдало је доста људи. Насиље мора престати и морамо да нађемо политичко решење. Изазов пак постоји у свим земљама јер је приметан раст екстремизма, популизма и говора мржње.

Против тога се бори Савет Европе. Узмимо пример Шведске, једне отворене земље где је националистичка струја удвостручила изборни резултат. Морамо се борити за права и вредности због којих постојимо.

Можемо ли говорити о тражењу решења ако једну страну, делегацију Русије, искључимо из Парламентарне скупштине?

– Руска делегација није искључена. У априлу прошле године, када је дошло до анексије Крима, ми смо предузели мере да одузмемо право гласа руској делегацији, а онда су они одлучили да не раде са нама.

Моја инцијатива је била да разговарамо са њиховим представницима. То смо и чинили, састајали смо се и са њима и са украјинском делегацијом. У јаунару смо имали још један изазов и они су решили да не сарађују са нама. Међутим, морамо да нађемо решење, а да бисмо нашли решење, морамо и да разговарамо.

Истакли сте да није поднет захтев за чланство Косова у Савету Европе, али да се тежи да се грађанима омогући да остварују основна права – јер немају могућност ни обраћања Суду за људска права у Стразбуру. Када очекујете да би могао да стигне и такав захтев?

Не знам када ће се то десити, нити знам када ће бити званичног захтева да постану чланови Савета Европе и за то је потребна сложена процедура. Међутим, ако заиста желимо да напредујемо, морамо да разговарамо и да не доносимо једностране одлуке.

Морам да кажем да Савет Европе има неутралну позицију, али и да власти у Србији могу да допринесу том процесу. То је важно и за грађане и за стабилност региона.

Порука коју сте донели студентима у Београду је да Савет Европе неће одустати од извештаја Дика Мартија. Чини се да се да су се сви уморили јер се на епилог предуго чека. Шта су следећи кораци?

– Парламентарна скупштина Савета Европе донела је резолуцију на основу извештаја Дика Мартија. Ми нисмо ни тужилаштво ни судство. Они морају да направе даље кораке, али ми не смемо одустати.

Морамо утврдити истину о ономе што се дешавало у региону, не сме бити некажњивости. Морамо разумети прошлост да бисмо градили будућност. То је одговорност моје генерације према оној која долази.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара