Пастор: Договором и консензусом о употреби симбола Војводине

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да није одустао од намере да се, договором и консензусом свих политичких опција, у покрајинској скупштини дође до одлуке о употреби симбола покрајине и оценио да је изјава посланика Владимира Галића тим поводом неодговорна и злонамерна.

Пастор је у писаној изјави најавио да ће на следећој седници Колегијума Скупштине АП Војводине, 10. марта, бити обављене заједничке консултације пред седницу Одбора за питања уставно-правног положаја Војводине с том тачком дневног реда, која је заказана за 13. март, пошто претходно представници посланичких група размотре предлог одлуке о том питању и обаве консултације.

Он је подсетио да је за доношење покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола АП Војводине неопходна подршка две трећине од укупног броја покрајинских посланика, наведено је у саопштењу.

Пастор је навео да му је "обавеза, дужност и намера", као председника Скупштине Војводине и председника тог скупштинског одбора да учини све што је могуће да се о тако значајној теми као што је употреба симбола "приступи с великом одговорношћу, чинећи максималне напоре да се створи атмосвера договора и могућност консензуса свих политичких опција у покрајинској скупштини о том питању, наводи Танјуг .

Од те намере нисам одустао ", нагласио је Пастор и додао да ће на следећој седници Колегијума, након обављених консултација и усаглашавања, заједнички са потпредседницима Скупштине и шефовима посланичких група бити обављене припреме за седницу Одбора заказану за 13. март".

Поводом оптужби посланика Српске напредне странке Галића да несазивањем седнице Одбора "Пастор крши Статут и понижава већински српски народ", Пастор је истакао да подржава и уважава право сваког посланика да јавно износи своје ставове и оценио да је та изјава "неодговорна и злонамерна".

До одлуке консензусом

Моја намера да по овом питању постигнемо консензус и добра воља представника свих посланичких група, укључујући и ону из које долази посланик Галић, да се овом питању приступи одговорно и са жељом да се у Скупштини АП Војводине постигне потребна двотрећинска већина да се ова одлука усвоји, протумачена је и јавно изнета као намера да вређам и понижавам већински народ, навео је Пастор.

"Необјашњиво је много нивоа због којих ми је, као председнику Скупштине АПВ, али и као представнику једне мањинске заједнице, ова срамна оптужба проблематична", навео је Пастор.

Он је додао да само један од тих нивоа "лежи у чињеници да су симболи и традиционални симболи, о чијој употреби треба да донесемо одлуку, заједнички симболи свих грађана АП Војводине, без обзира да ли су припадници већинског народа или мањинских заједница".

"Недопустиво је да било ко упире прстом и тврди да “спречавам одлуку о грбу и застави који симболизује дичну традицију угарских Срба и њихову борбу за аутономију", истакао је Пастор и оценио да такве тврдње "враћају нас у времена пребројавања и подела, за која сам дубоко уверен да су иза нас".

Истичући да никоме, па ни посланику Скупштине АПВ, не могу дозволити да том тврдњом, "за коју сам сигуран да нема подршку", угрожава достојанство покрајинске скупштине, Пастор очекује да се од те Галићеве изјаве граде сви посланици и представници свих посланичких група” и да се то питање заједнички реши.

Пастор је 13. фебруара доставио члановима Колегијума Скупштине Војводине предлог покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола АП Вовјодине, који су предложили чланови Одбора за питања уставно-правног положаја Војводине Слободан Орловић и Бранислав Ристивојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се