Читај ми!

Вишеструка корист од сарадње партија у региону

Сарадња странака сличне идеологије из различитих земаља није реткост у данашњој Европи. Политичке партије у Србији сарађују са колегама из региона, али ретки су они који су успели да се саставе званично. Заједнички наступ странака из региона могао би бити значајна снага у Европском парламенту.

Политичке странке су некада радо тражиле партнере међу суседима, а српске политичке партије данас политичку породицу радије траже у Европском параменту.

Демократска странка је већ осам година чланица Партије европских социјалиста, састављене од социјалистичких, социјалдемократских и лабуристичких странака. СНС је на прагу Европске народне партије, која окупља партије десног центра.

"То значи претходно појединачно добре односе са неким партијама које су негде на власти, негде у опозицији. Ја бих ту посебно издвојила Аустријску народну партију, затим и Орбанов Фибес. Што се тиче региона, прилично добре контакте имамо са бугарским Гербом и имамо контакте са румунским ПДЛ-ом", истиче Јадранка Јоксимовић из СНС-а.

Владимир Тодорић из ДС-а каже да су главни партнери Србије у Европи Социјалдемократска партија Немачке, Лабуристичка странка у Енглеској и Партија социјалиста у Француској.

Али и без припадности породици, могу се имати пријатељи.

"Сјајно сарађујемо са колегама из Аустрије, социјалдемократама, наравно и са колегама из Македоније. Волимо и одазивамо се на све иницијативе које има немачка СДП", каже Наташа Гаћеша из СПС-а.

Осим престижа и првих редова пуних страних гостију на страначким конвенцијама, партијска сарадња доноси вишеструку корист.

"Пружа вам се логистичка подршка, ваши људи путују, иду на скупове младих одговарајуће оријентације. Учите како да врбујете чланство, како да правите пројекте, како да организујете кампање. Не може да вас доведе на власт, али може пуно да помогне у стицању позитивног политичког рејтинга", објашњава професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић.

Од распада бивше државе, ретке су странке у региону које су успеле да се саставе званично.

"Осетљиви билатерални односи који још увек постоје у нашем региону некако налажу сарадњу свих са свима или макар одржавање добрих контаката тако да не бих могла да издвојим посебно странке из региона са којима сарађујемо", каже Јоксимовићева.

Тодорић истиче да ДС у региону највише сарађује са словеначком странком СДА.

"Али сарађујемо и са странком СДП из Босне и Херцеговине као и у неким стварима са СДП-ом из Хрватске", појашњава Тодорић.

То што не морају да праве коалицију, заправо отежава сарадњу у региону, јер странке не морају међусобно да праштају грехове из прошлости. То би могло да се промени када се опет нађу у истом парламенту - европском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се