Читај ми!

Лихт: Србији потребни дијалог и критика

Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт каже за РТС да без дијалога нема демократског процеса, а без демократског процеса нема истинског развоја. За то што нема дијалога криви су сви, истиче Лихт.

Соња Лихт је, гостујући у емисији Око на РТС-у, рекла да су Србији неопходни дијалог и критичка јавност.

"Премијера треба да занима опште мњење, критичка јавност која размишља својом главом и има примедбу на неке ствари и прихвата неке ствари као добре, али у сваком случају има потребу за дијалогом", рекла је Лихт.

Како каже, до истинских резултата може се доћи само ако се развије критичка, јавна дебата о најбитнијим питањима. Питање је, истиче, да ли они који су врло критички настројени у ствари желе тај дијалог.

"Нема довољно дебате и сви смо за то одговорни. За то не могу да буду одговорни искључиво политичари", рекла је Лихт.

Подсећајући да премијер Александар Вучић стално говори о потреби да се ради, Соња Лихт је истакла да је сагласна са њим, јер без озбиљног рада не може да се крене даље.

Међутим, додала је да је питање одговорности друга озбиљна категорија, када се разговара где је данас Србија и где мора да крене.

Говорећи о Бриселском споразуму, Лихт је истакла да је то "један потез владе који је у разним круговима, домаћим и страним, оцењен као врло храбар и као искорак у односу на тадашњи ћорсокака, док је код других процењено да је то продаја Косова".

"И једни и други су имали јак став, с тим што други нису нудили никакву алтерантиву", рекла је Лихт.

Сматра да је разговор Београда и Приштине нужан и неопходан да би земља кренула даље и то не само путем евроинтеграција, него и ка нормализацији односа са онима са којима је у најближем географском окружењу и са којима је немогуће држати затворене очи пред проблемима, јер ће ти проблеми само расти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара