Читај ми!

Србија и Албанија спремне на унапређење сарадње

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић и премијер Албаније Еди Рама сагласили су се на састанку у Тирани да су, у новој фази односа Србије и Албаније, обе земље спремне на унапређење сарадње.

Гојковићева и Рама су оценили да су односи Србије и Албаније од прворазредног значаја за укупне односе и јачање стабилности у региону, саопштено је из кабинета председнице парламента, преноси Танјуг.

Гојковићева, која се налази у званичној посети Албанији, рекла је да је примарни интерес унапређења односа две државе остварење бољег живота два народа и да сарадња шаље поруку региону и Европској унији да Србија и Албанија гарантују стабилност Западног Балкана.

нагласила је и да ће ЕУ тек интеграцијом Западног Балкана бити потпуна.

Рама је, како се наводи, навео да се Србија и Албанија не слажу у свему, али да је важно што постоји солидна основа слагања како би обе земље и регион ишли напред.

Истакао је да лекцију, коју нас је научила историја, треба искористити за будућност.

Гојковићева и Рама разговарали су и о сарадњи младих, као и конкретизацији Меморандума о разумевању у тој области две владе, која ће омогућити да млади граде нове односе.

Гојковићева је позвала Раму да подржи инцијативу за учешће Албаније на регионалном омладинском сајму туризма у Србији, који ће претходити одржавању фестивала "Егзит", што је премијер Албаније подржао истичући значај сарадње и у области културе.

Они су , како је саопштено, такође подржали активности српско-албанске радне групе на реализацији инфраструктурних пројеката, који ће додатно повезати две земље.

Гојковићева је разговарала и са градоначелником Тиране Љуљзимом Башом, на састанку је поздрављено ново поглавље билатералних односа, а разговарало се и о унапређењу положаја националних мањина.

"Земљама Западног Балкана је место у ЕУ" 

Током посете Албанији председница Скупштине Србије састала и са председником државе Бујаром Нишанијем и председником парламента Иљиром Метом. На тим састанцима је поручено да су Србија и Албанија спремне да граде пријатељске односе и сарађују у регионалном оквиру, у циљу стабилности и просперитета Западног Балкана.

Земљама Западног Балкана је место у Европској унији, сагласили су се званичници Србије и Албаније и поручили да су спремни да искористе велике потенцијале, посебно у области економије и евроинтеграција, као и да унапређују омладинску сарадњу, наводи се у саопштењу Скупштине Србије.

Мета је изразио вољу Албаније да гледа напред и навео да "историју пишу историчари, а да је на нама да стварамо историју мира, стабилности и просперитета".

Гојковић и Мета су сагласили да је важно разбити предрасуде, које су постојале у прошлости и поручили да су Србија и Албанија спремне да сарађују у регионалном оквиру, у циљу стабилности и просперитета Западног Балкана.

Председници парламената су се сагласили да унапреде сарадњу две скупштине путем чешћих контаката и разменом искустава међу одборима, као и групама пријатељства, посебно у области евроинтеграција, а Гојковић је позвала Мету у узвратну посету Београду.

Маја Гојковић је, како се наводи, указала на то да постоји велики простор да се искористе потенцијали Меморандума о омладинској сарадњи, који су потписали Србија и Албанија, како би млади били чвршћа веза између две земље и позвала Албанију да учествује на регионалном омладинском сајму туризма, који претходи фестивалу "Егзит" у Новом Саду.

Гојковићева је разговарала и са председником Албаније Бујаром Нишанијем, који је подржао идеју о учешћу Албаније на омладинском сајму.

Изразио је жељу Албаније да гради добре односе са Србијом и рекао да је историја Западног Балкана била тешка, али да не смемо да будемо таоци те историје, већ да је потребно да се окренемо будућности, а да се нове генерације руководе осећањима суживота и пријатељства.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара