Николић: Желимо добре односе са свим земљама

Србија жели да негује и развија добре односе са свим земљама света, рекао је председник Србије Томислав Николић након што је примио акредитиве нових амбасадора Индонезије, Мексика, Катара и Алжира.

Председник Томислав Николић је изразио задовољство стањем билатералних односа Србије и Индонезије, који трају више од 60 година, и уверење да ће они наставити да се развијају у складу са бројним потенцијалима које Србија и Индонезија поседују, преноси Танјуг.

"Жеља је и опредељење Србије да са Индонезијом континуирано унапређује сарадњу у свим областима. Уверени смо да би јачање економске сарадње наших земаља, за коју постоје реалне могућности и несумљив обострани интерес, било од обостраног интереса за наше пријатељске народе", истакао је Николић.

Николић је указао да је Србија као свој стратешки циљ одредила чланство у ЕУ, али да истовремено жели да негује и развија добре односе са свим земљама света, међу којима, како је рекао, Индонезија има посебно место и са којом је везује традиционално пријатељство, узајамно уважавање и разумевање.

Николић је изразио захвалност Индонезији на принципијелном ставу о непризнавању једностране проглашене независности Косова и Метохије, као и на помоћи за санирање последица катастрофланиих поплава које су задесиле Србију у мају 2014. године.

Нови амбасадор Индонезије је рекао да се билатерална сарадња две земље, тестирана кроз историју, развија на свим нивоима, али је напоменуо да има довољно простора да се она унапређује.

"Индонезија се радује ближој сарадњи са Србијом, једном од најзначајнијих земаља у југоисточној Европи", пренео је амбасадор Канду.

Поручио је да Индонезија цени значајан развој процеса европских интеграција Србије који сматра стратешким и корисним и за Србију и за ЕУ.

Традиционално пријатељство Србије и Мексика 

Председник Николић примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Сједињених Мексичких Држава у Београду Хосеа Евариста Рамона Шилотла Рамиреза.

"Србију и Мексико везују традиционално пријатељство, висок степен разумевања и развијена сарадња. Чврсто смо опредељени за даље јачање односа наших двеју земаља и унапређење сарадње у свим областима", рекао је председник Николић.

Николић је изразио очекивање да ће и политички дијалог између Србије и Мексика достићи ниво који одговара дугогодишњем пријатељству и сарадњи наша два народа.

"У свету у којем географска удаљеност више није препрека за унапређење сарадње, јачање свестраних веза наших двеју земаља остаје наш заједнички задатак", истакао је Николић и указао да је у том циљу неопходно учинити додатне напоре на плану сагледавања конкретних могућности сарадње, посебно економске.

Он је изразио захвалност влади Мексика за принципијалан став по питању КиМ и подршку коју та земља пружа нашем залагању да дипломатским путем дође до дугорочно одрживог решења по том питању.

Председник Николић је, такође, упутио позив председнику Мексика да у скорије време посети Србију.

Нови амбасадор Мексика указао је да су Србија и Мексико земље које су предузеле храбре структурне реформе да би ојачале своју активу и на најбољи начин искористиле уложени труд.

"Оба народа знају да је транзиција понекад дуга и да њом нису задовољни они који очекују брзе резултате. Међутим, владе раде убеђене да ће на крају постићи резултате за добробит наших народа", истакао је Рамирез.

Он је подсетио да дипломатске односе Србије и Мексика карактерише дуга историја пријатељства и разумевања, те да се у многим приликама наше учешће у светским збивањима подударало.

Унапређење сарадње са Катаром

Новоименовани амбасадор Државе Катар у Београду, шеик Мубарака бин Фахад Дзасим Мохамед Ал Тани, предао је акредитивна писма председнику Николићу, који је том приликом поручио да Србија жели да буде поуздан и искрен партнер Катара.

Николић је изразио уверење да пријатељске везе између наша два народа представљају чврсту основу за унапређење свеукупне билатералне сарадње.

"Србија жели да буде поуздан и искрен партнер Катара и да економска сарадња између наших земаља, за коју постоје реалне могућности и несумњив обострани интерес, у наредном периоду доживи снажан успон, на добробит наших народа", истакао је Николић.

Он је указао да ће отварање дипломатских председништава Државе Катар у Београду и Републике Србије у Дохи пружити додатни подстицај јачању свеукупних односа наших земаља и пријатељских веза између наших народа.

"Посебно смо захвални на помоћи коју је Држава Катар упутила након прошлогодишњих катастрофалних поплава у Србији", рекао је Николић и додао да то представља још један снажан гест пријатељства и солидарности који народ Србије цени и памти.

Новоименовани амбасадор Катара је поручио да ће уложити крајње напоре ради консолидације и јачања билатералних односа на темељима узајамног поштовање и заједничких интереса.

Велике могућности за сарадњу са Алжиром

Председник Николић примио је акредитивна писма новог амбасадора Алжира у Београду Абделамида Шебшуба, који је поручио да ће један од приоритета његовог мандата бити могућности за инвестирање привредника двеју земаља.

Николић је указао да односи Алжира и Србије доживљавају нову динамику и суштински се унапређују у свим доменима, у складу са, како је рекао, традиционалним пријатељством искованим током славних дана алжирског ослободилачког рата.

"Очекујем да ће економска сарадња између наших двеју земаља, за коју постоје могућности и несумњив обострани интерес, достићи, а касније и превазићи ниво који је оствариван пре више од 20 година", истакао је председник Николић.

Нови алжирски амбасадор је рекао да су билатерални односи Србије и Алжира, који су засновани на искреном пријатељству, заједничким интересима и истом приступу међународним питањима, још више ојачали последњих година упркос променама које су се десиле у обе земље.

Он је подсетио да су српска предузећа присутна у Алжиру, где дају свој допринос развоју те земље, и истакао задовољство алжирских релевантних сектора квалитетом посла који обављају ове фирме и велику стручност српских привредника присутних у Алжиру.

"И поред тога, постоје велике могућности које треба искористити и прилике за инвестирање које не би ваљало да пропусте привредници из две земље", истакао је амбасадор Шебшуб и додао да ће тај задатак бити један од приоритета његовог мандата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара