Читај ми!

Посланици о изменама закона о екологији

Скупштина Србије наставила је начелни претрес о изменама закона о хемикалијама, о биоцидним производима и интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине. Министарка Богосављевић Бошковић најавила оснивање новог еколошког фонда од септембра.

13.25 - Посланици завршили разматрање измена закона о хемикалијама, о биоцидним производима и о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине.

12.55 - Mинистарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић образлаже измене закона и најављује нови еколошки фонд од септембра.

10.10 - Почела седница парламента на којој се расправља о изменама три законска предлога из области животне средине.

Парламентарци су разматрање измена три законска предлога из области животне средине започели јуче, а министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић, рекла је током претреса, да ће њихово усвајање допринети добрим развојним и економским ефектима на заштиту животне средине.

Министарка пољопривреде је истакла да се изменама и допунама Закона о хемикалијама решава проблем плаћања такси тако што ће таксе плаћати она правна лица која се баве производњом и увозом хемикалија.

Тиме се, како је додала, спречава да трошкове управљања хемикалијама сносе сви грађани, а за рачун оних који од хемикалија остварују профит.

Министарка је рекла да је циљ доношења измена и допуна Закона и биоцидним производима усклађивање са одлуком о укидању Агенције за хемикалије чије се надлежности преносе на Министарство.

Према њеним речима, циљ измена и допуна Закона о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине је усклађивање одредби које се односе на почетак рада постројења, која су у обавези да прибаве интегрисану дозволу, са Законом о планирању и изградњи.

Тим новинама у закону ће се променити динамика решавања и издавања индустријским постројењима интегрисаних дозвола које се односе на заштиту животне средине, за шта ће рок бити продужен са 2015. на 2020. годину.

Посланици опозиције критиковали су укидање Агенције за хемикалије и Фонда за заштиту животне средине 2012. године.

Министарка Богосављевић Бошковић је изјавила да очекује да од стептембра заживи нови еколошки фонд, из кога би били финансирани пројекти из области заштите животне средине.

"Имамо план, припремили смо моделе финансирања заштите животне средине и од септембра очекујемо да тај фонд и заживи. Имамо подршку владе и Министарства финансија", рекла је Богосављевић Бошковић на крају начелне расправе о изменама три закона из области заштите животне средине.

Она је опозицији поручила да је имала доста времена и могућности док је била на власти да реши горућа питања, али да је само у угашеном Фонду за заштиту животне средине било 2.000 спорних пројеката.

Министарка је напоменула и да је и поред незавидне економске ситуације у земљи за финансирање области заштите животне средине издвојено максимално средстава, те да је, поред осталог, исплаћен дуг од две милијарде динара за рециклерску индустрију.

Након расправе о екологији, посланици су започели расправу о више законских предлога о потврђивању споразума и протокола.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара