Читај ми!

Вучић: Три-четири фирме заинтересоване за управљање Железаром

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да су се три-четири фирме пријавиле да управљају смедеревском железаром. Премијер каже да до краја зиме струја неће поскупети. Недавни долазак Тонија Блера Србију није коштао ни динара, рекао је Вучић.

Након обиласка Дома за пензионере на Бежанијској коси, премијер Александар Вучић је новинарима рекао да постоји и неколико фирми које су заинтересоване и за приватизацију Железаре, а која би могла да уследи у неком каснијем периоду, преноси Танјуг.

Влада Србије одлучила је 17. фебруара да не закључи уговор са америчком компанијом "Есмарк" о преузимању Железаре, а том приликом најављено је расписивање јавног позива за менаџерски тим који ће управљати смедеревском фабриком.

Одговарајући на питања новинара да ли ће се можда увести акцизе на струју и да ли ће струја поскупети од 1. априла, Вучић је рекао да до сада о томе уопште није разговарано.

Поједини медији данас су пренели да би од 1. априла могле да се уведу акцизе на струју, чиме би она поскупела за 15 одсто.

Премијер je рекао да је циљ Владе да народу испоручи оно што је обећано и да се константно контролише оно што је до сада урађено.

"То је 'диливери јунит'", објаснио је премијер. "Диливери јунит" (енг. delivery unit) је, како је рекао, његова иницијатива и идеја зато што жели да се контролишу конкретни пројекти.

"Нећу да слушам приче, већ да имам урађене километре пута и да то неко контролише сваког дана. Хоћу да знам шта је урађено у новој термоелектрани у Костолцу, да ли смо произвели струју, да ли смо завршили са Клеменсом Тенисом и ко је тај који је ментор те инвестиције и ко то конторолише сваки дан", рекао је Вучић.

Он је нагласио да жели да народу буде испоручено оно што му је обећано.

"Гледамо како да концентришемо тежње, како да се фокусирамо и како да направимо најбољи могући резултат, то је смисао свега. Жао ми је што је Бојан Пајтић критковао Зорана Ђинђића и надам се да то неће убудуће да ради", рекао је Вучић.

Одговарајући на питање како коментарише најаве премештања производње аустријског концерна "Сваровски" из Чешке и Кине у Србију, Вучић је рекао да је та компанија добродошла.

Премијер Србије додао је да је немачки произвођач меса "Клеменс Тенис" био у Србији и да у наредних петнаестак дана очекује потписивање првих аката.

"Договорили смо се већ за неколико локација и сада гледамо. Они хоће више фарми са неколико хиљада хектара. Њихова је коначна жеља да имају 1.600.000 товљеника у земљи, што би драматично подигло нашу сточарску производњу, не за 50, већ за много више од тог процента", рекао је Вучић.

Блер Србију није коштао ни динара

На новинарско питање да ли је "ћаскао и пио кафу" са Блером, Вучић је рекао да никада не "ћаска" када је реч о таквим стварима већ да су то били озбиљни разговори, а да чак ни не пије кафу.

Увек је, каже, спреман да нешто научи, па тако и од Блера, као што је много тога научио од његовог пријатеља Герхарда Шредера.

Одбацио је критике опозиције због сусрета са Блером чија је земља учествовала у НАТО бомбардовању, истакавши да су и државе које су водили Жак Ширак и Герхард Шредер у томе учестовале, а да су их 2001. исти ти који сада упућују критике оберучке дочекали и хвалили се тиме.

"Мој однос према бомбардовању није се променио", рекао је Вучић и додао да не клечи ни пред ким нити неког за нешто мољака и да увек све ради како би очувао достојанство и понос грађана Србије. Србија ће бити свет ˜– отворена за све", поручио је премијер.

Премијер је рекао да Блер није био овде да саветује већ да обучава и да се са њим до сада сретао пет-шест пута, а да његов недавни долазак Србију није коштао ни динара.

Србија наставља своју политику

Србија води своју политику, на путу је ка Европској унији и има добру сарадњу и традиционално добре односе са Русијом, изјавио је премијер Вучић и додао да очекује отварање првих преговарачких поглавља са ЕУ до краја јуна или септембра.

Одговарајући на питање новинара како коментарише изјаву америчког државног секретара Џона Керија да се Србија налази на линији ватре у конфликту Вашингтона и Москве, Вучић је одговорио да је Србија геостратешки у не баш завидној ситуацији, али да ће учинити све да очува економску и политичку стабилност, мир и сигурност својих грађана.

Премијер је истакао да се у спољној политици Србије ништа није променило и навео да то не зависи од појединих новинских написа.

Замољен да прокоментарише и поједине коментаре о евентуалном "украјинском сценарију" у Србији, Вучић је рекао да о томе не зна ништа.

"Не знам ништа о томе, али знам да су то неки из опозиције прижељкивали", истакао је Вучић и подвукао да се разлика између државника и политичара мери на основу резултата који остану.

Премијер је нагласио да му је циљ да земља буде економски и политички стабилна, да у њој влада мир и да се грађани осећају безбедно.

На питање када се очекује отварање првих преговарачких поглавља о прикључењу Србије Европској унији, Вучић је кратко одговорио: "Надам се до краја јуна или септембра".

Поводом поновног почетка процеса рехабилитације команданта Југословенске краљевске војске у отаџбини Драгољуба Драже Михаиловића, Вучић је рекао да га не интересује прошлост већ будућност.

"Суд нека ради свој посао. Очекујем да донесе одлуку у складу са законом, али у политичком смислу више ме интересује будућност него прошлост", поручио је премијер.

Вучић обишао Геронтолошки центар, играо и шах

Премијер Александар Вучић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин обишли су данас Дом "Бежанијска коса" Геронтолошкох центра "Београд" у Земуну и одали признање пензионерима што имају разумевање за мере које се спроводе за напредак Србије.

Премијер је захвалио најстаријим суграђанима што разумеју оно што Влада ради и што мора да уради, уз констатацију да сви у свету управо због тога Србију за годину-две виде као водећу земљу региона.

Вучић је поновио да се мере које се предузимају спроводе искрено како би и они и њихова деца и унуци имали бољу будућност.

После обиласка Центра, Вучић је десетак минута играо и партију шаха са једним од корисника Дома Миланом Ковачевићем (95), коју је посматрао министар Вулин.

Премијер и министар уручили су корисницима Дома ТВ апарат, компјутерску опрему и медицинске апарате за пружање здравствене заштите хроничним болесницима.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара