Влада није прихватила иницијативу посланика ДС-а

Влада Србије није прихватила иницијативу посланика ДС-а Душана Милисављевића да се измени Закон о здравственом осигурању, којима је предложено да се родитељима деце оболеле од рака омогући одсуствовање са посла док траје лечење и да за то време примају сто одсто зараде. Милисављевић на консултацијама са министром Златибором Лончаром и вршиоцем дужности директора РФЗО Верицом Лазић.

Влада Србије је Скупштини Србије предложила да предложене измене не прихвати у начелу, с обзиром на то да би се њиховим усвајањем висина накнаде зараде за време привремене спречености за рад у потпуности изједначила са зарадом за све узроке привремене спречености на рад, преноси Танјуг.

То, како наводи Влада Србије у образложењу достављеном парламенту, не постоји ни у једном систему обавезног здравственог осигурања.

Такође, Влада наводи и да су за то потребна додатна финансијска средства која у овом моменту не могу обезбедити ни организација обавезног здравственог осигурања, ни послодавци.

Милисављевић је половином фебруара упутио у скупштинску процедуру измене Закона о здравственом осигурању којима се предлаже да се родитељима деце оболеле од рака омогући да одсуствују с посла док траје лечење и да за то време примају сто одсто зараде.

Посланик ДС-а је том приликом подсетио да је према важећим законским прописима у Србији максимално одсустовање родитеља деце оболеле од рака до четири месеца, истичући да се карцином и леукемија лече знатно дуже.

Посланик Милисављевић изјавио је да је Скупштина Србије једина која може да одлучи о предлогу закона који би омогућио родитељима деце оболеле од рака и леукемије плаћено одсуство са посла све док траје лечење и рехабилитација.

"Влада има право да да мишљење, али не може да одбије ниједан закон, то могу да ураде само народни посланици", казао је Милисављевић након негативног мишљења Владе Србије о изменама аконског предлога.

Посланик ДС је, уз Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР), предлагач тог закона.

Милисављевић је у Скупштини Србије рекао да је данас имао консултације са министром здравља Златибором Лончаром и вршиоцем дужности директора Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) Верицом Лазић, те да су они подржали предлог закона.

"Договорили смо се да у наредних десетак дана Институт за јавно здравље 'Др Милан Јовановић Батут' треба да израчуна тачан број деце која на годишњем нивоу оболе и колико ће то финансијски да кошта", навео је он.

Милисављевић очкује да ће предлог бити усвојен, те истакао да се исто било и са "Зојиним законом" (о превенцији и дијагностици генетичких болести, генетски условљених аномалија и ретких болести).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво