Читај ми!

Ко ће саставити речник забрањених речи за посланике

Први пут се у српској парламентарној историји размишља о писању речника за народне посланике. ДС тражи да се пропишу забрањене речи, а напредњаци су спремни да пруже руку за сарадњу. Административни одбор одбија да обави тај посао јер, истичу, у том телу нису заступљене све странке. Предлажу да за сто седну шефови посланичких група.

У британском парламенту на пример, посланик не сме да изговори реч - лаже, али може - не говори истину. Демократска странка за српски Високи дом предлаже црну листу - лопов, лажов, криминалац, болесник, стока... А да је тешко договорити се, показују прве реакције.

"Забранити реч стока, на пример, па како ћете онда говорити о сточном фонду", пита Ненад Чанак из ЛСВ-а.

Борислав Стефановић, посланик ДС-а, најављује да ће поново тражити од колегијума и Административног одбора списак недозвољених речи. "У крајњем случају можда ми предложе да одем и код премијера да он и ја саставимо списак неподобних речи", каже Стефановић.

Једини начин да речник заживи и да се поштује у скупштинској сали јесте да га напишу представници свих странака, кажу напредњаци.

"Ако Административни одбор не уради речник, испашћемо неки лењивци, а ако урадимо такав речник, наравно да ће рећи да је то сужење демократског простора, тако да ако сви не радимо, бићемо између чекића и наковња. СНС жели да Скупштина ради што боље, ово је пружена рука", истиче Зоран Бабић, посланик СНС-а и  председник Административног одбора.

А при писању речника не треба заборавити на богатсво српског језика и то да многе речи имају синониме. Зато председница Скупштине Маја Гојковић подсећа да свако кога је бирао народ може да одлучи како ће се изражавати.

"Скупштински колегијум мисли да ако већ постоји таква иницијатива онда је најбоље да то ураде шефови посланичких група и посланици, ми не треба да будемо цензори, треба да омогућимо слободну дискусију", каже Гојковићева.

Ако посланици сматрају да нешто такво треба да се санкционише, треба да приону на посао, поручује Маја Гојковић.

Ипак, српска парламентарна историја памти речник непарламентарних израза. Тако је још давне 1922. године Краљевина СХС-а имала речник непримерених израза који је садржао више од 50 речи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се