"Транспарентност" о плану за "Београд на води"

Организација Транспарентност Србија је оценила да све указује да није допуштено да се у јавности појави и један документ који би указао на кршење процедуре при изради просторног плана за пројекат "Београд на води".

Транспарентност Србија је саопштила да је од Урбанистичког завода Београда добила само део одговора када је затражила документе с циљем да се разјасне тврдње које указују на кршење процедуре планирања, а да је најновији одговор Завода, од 20. фебрура, то да "тражене информације не постоје", наводи Бета.

ТС подсећа да је директор Урбанистичког заавода Небојша Стефановић у интервјуу "Политици" октобра 2014. године изнео да је у изради "детаљног плана регулације" за подручје приобаља реке Саве полазна основа био план за изградњу "Београда на води".

Тај план је израдио потенцијални инвеститор тог пројекта, а с представницима те фирме су вођени "преговори" и, како је рекао Стефановић, било је притисака којима су домаћи урбанисти одолели.

У одговору организацији Транспарентност, Урбанистички завод тврди да нема информације о преговорима с потенцијалним инвеститором, а нема чак ни план за изградњу "Београда на води" који је израдила фирма Игл Хилс из Абу Дабија.

"То значи да директор Завода (Небојша Стефановић) није говорио истину (у интервјуу листу Политика) што је мало вероватно, с обзиром на очите сличности просторног плана с раније представљеним намерама потенцијалног инвеститора, или (значи) да се крију документи који би могли да представљају доказ о кршењу процедуре приликом израде просторног плана", наводи ТС.

Та организација наводи да није добила ни информације о томе по којем правном основу, с каквим овлашћењима и на који начин је Урбанистички завод водио преговоре са инвеститором, и како је инвеститор вршио притисак на Завод што се може закључити из текста у листу "Политика".

У одговору, Урбанистички завод тврди да Транспарентност тражи коментаре, а не информације од јавног значаја што, како указује Транспарентност, није истина.

"Најновији одговор који смо добили 20. фебруара, о 'непостојању тражних информација', ипак о нечему речито говори: да у јавности не сме да се појави ниједан документ који би могао да представља доказ о кршењу процедуре приликом израде просторног плана", закључује ТС.

Како оцењује ТС, тешко је поверовати да може бити истина и оно што је директор Завода рекао у "недемантованом" интервјуу, и да може бити истина званично обавештење да Завод "не поседује информације" о томе по којем правном основу, са каквим овлашћењима и на који начин је водио преговоре са инвеститором, и како је инвеститор вршио притисак на Завод што се може закључити из новинског текста.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво