Читај ми!

Пастор: Нећу одржавати покрајинску већину по сваку цену

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор изјавио је да се неће трудити да одржи покрајинску парламентарну већину по сваку цену.

Пастор, који је и лидер Савеза војвођанских Мађара, рекао је да и странка коју води познаје одређене границе, преноси Танјуг.

Након неслагања у владајућој коалицији на покрајинском нивоу те странке и Лиге социјалдемократа Војводине, у вези смене директорке "Војводинашума" Марте Такач из СВМ-а, Пастор је рекао да опстанак коалиције зависи првенствено од ЛСВ-а, јер у тој странци има "много различитих мишљења".

Према његовим речима, последњих месеци је "абнормална ситуација", када су "челни људи Лиге или присиљени да се дистанцирају од изговорених речи председника те странке".

Пастор је у интервјуу за Мађар со подвукао намеру СВМ да и даље остане рационална, истсакавши да су се протеклих месеци "увек суздржавали од реакција на сваку реченицу која је стизала из ЛСВ-а", али да се "мора повући нека граница".

"Слажем се да у вези одређених питања неко може да има другачије мишљење, али то не даје право том појединцу да другог омаловажава, назива га издајицом, слугом крајње деснице, да вређа друге као појединце, као припаднике неке политичке групе и као припаднике неке заједнице", рекао је Пастор.

Он је додао да се такво понашање "својствено бољшевицима", тешко може толерисати.

"Не постоји парламентарна већина, коалициони споразум који је вредан тога да се вређа једна заједница и на хиљаде бирача који су свој глас дали за наставак одређене политике", оценио је Пастор.

Лидер СВМ-а тврди да се вређање не смирује, а да промене на челу "Војводинашума" доказују да "амбицијама за обрачун и показивање сирове снаге нема краја".

То је, уверен је Пастор, велики проблем не само за СВМ него и за Демократску странку.

Он је тај став појасио тиме што је недавно војвођанског премијера надгласала његова сопствена влада, а ДС остао у мањини, пошто је статут "Војводинашума" промењен "без припрема, сировом већином".

"Поништен је расписан конкурс и смењен је директор, без икакве документације, само на основу усмених објашњења", рекао је Пастор и подвукао да, уколико војвођанска политика жели да пође у том правцу, СВМ јој у томе неће бити партнер, без обзира на будућност коалиције и без обзира која ће бити судбина појединих политичара.

"Не могу да замислим дугорочно партнерство са онима којима представља проблем што неко има националну и верску припадност, са онима који хоће да граде мултикултурално, мултиконфесионално и мултиетничко војвођанско друштво, а истовремено им представља проблем што је неко Мађар и католик", нагласио је Пастор.

Председник СВМ-а је додао да су током деведесетих година "такве појаве биле присутне пригушено, у скривеној форми, не толико јасно као што је то случај данас".

"Одговорност Демократске странке је неспорна, нарочито ако се узме у обзир шта је све повукла на себе током јесење реорганизације владе. Сада, када видимо и последице, не би требало да се чудимо, него да се бавимо тим последицама", закључио је Пастор.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се