Читај ми!

Јоксимовић: Очекујемо објективан извештај ЕП

Министарка без портфеља задужена за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да је добро што је известилац ЕП Дејвид Макалистер дошао да се увери како Србија напредује у процесу евроинтеграција. Отварање првих поглавља у првој половини ове године био би велики успех, истиче Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је добро за Србију да има известиоца који ће у свом раду показати објективност какву је показао Дејвид Макалистер.

"Разговарао је са свима, са посланицима, представницима власти и опозиције, невладиним организацијама. Добро је да је показао интересовање да чује како Србија напредује у процесу евроинтеграција, да каже које су замерке и мислим да ће на експлицитан начин потврдити да је Србија на озбиљном путу", рекла је Јоксимовић.

Како је истакла, на путу Србије ка ЕУ од изузетног су значаја реформе, пре свега, државне администрације, економског управљања, као и владавина права.

Говорећи о слободи медијима, Јоксимовић је рекла да у Србији свако може да изнесе своју критику.

"То је тема која је најчешће скпомињана. У друштву где постоји цензура медија не можете о томе да причате сваки дан. Сасвим је у реду износити критике, нисам чула да постоје неке претње и мислим да су та времена иза нас", каже министарка.

Истиче да извештаји из ЕУ никада неће бити идеални, јер смо земља кандидат и морамо још много тога да прођемо. Ипак, очекује да ће извештај ЕП на реалан начин осликати све оно добро што je урађено, пре свега у економском процесу.

Све критике ћемо уважити и настојати да то исправимо, рекла је министарка.

Коментаришући захтев за потпуном имплементацијом Бриселског споразума, Јоксимовић је истакла да је Србија започела имплементацију у свим областима - што кроз акционе планове, што кроз договоре.

"Бриселски споразум је увек био тежак за имплементацију, договор о правосуђу је било тешко постићи, то је најтежа тачка Бриселског споразума. Уложили смо велики напор и труд да до тог договора дође и мислим да људи у ЕУ то вреднују на прави начин и верујем да ће то значити отворен пут за отварање поглавља 35", рекла је министарка.

Како је додала, питање Заједнице српских општина ће бити тема у следећој рунди дијалога.

Јоксимовић каже да би био велики успех када бисмо до каја прве половине ове године успели да отворимо поглавља 23 и 24.

"Ми већ радимо акционе планове за поглавља 23 и 24. Сутра то да завршимо неће бити довољно - постоје процедуре на терену ЕУ, у институцијама ти планови морају проћи неколико фаза - анализе, различита тела. У сваком случају верујем да ако успемо да отворимо поглавља у првој половини ове године, то би био велики успех", каже Јоксимовић.

Очекује препреке из региона, пре свега из Хрватске која, како каже, има другачију политику од Словеније, која подржава Србију на европском путу.

"То се дешава у процесу преговора, мање више је свака земља то имала. Ми ћемо покушавати да заштитимо наше интересе", поручила је министарка Јоксимовић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво