Косовске власти о илегалној миграцији

Косовска председница Атифете Јахјага и премијер Иса Мустафа вечерас су, заједно са највишим званичницима приштинских институција, разговарали о мерама за спречавање илегалне емиграције грађана са Косова.

У разговору Атифете Јахјаге и Исе Мустафе размотрени су узроци илегалне миграције, јачање правосуђа како би спречило криминалне групе да од тога профитирају, као и предузимање корака за економски развој Косова и отварање нових радних места, наводи се у саопштењу из кабинета Јахјаге, преноси Танјуг.

Како се додаје, разговарало се и о начинима решавања питања илегалне миграције путем подизања свести код грађана Косова о политици земаља ЕУ према онима који траже азил.

Јахјага и Мустафа су се, како се прецизира, састали са замеником премијера Кујтимом Шаљом, министром финансија Авудлахом Хотијем, министром инфраструктуре Лутфијем Заркуом, замеником министра иностраних послова Петритом Селимијем, замеником министра за европске интеграције Рамаданом Илазијем и директором полиције Шпендом Маџунијем.

Председница и премијер су се претходно током дана састали и са амбасадорима земаља чланица Европске уније да би разговарали о сарадњи када се ради о илегалној имиграцији грађана Косова.

Скупштина Косова је усвојила резолуцију којом се спречавају илегалне миграције косовских грађана.

Према писању приштинских медија, од када је формирана коалиција ДСК-ДПК за непуна два месеца са Косова је отишло више од 40.000 становника.

Европска Канцеларија за азил саопштила је да је у последњих пет година више од 70.000 становника Косова тражило азил у земљама ЕУ.

Британска агенција Ројтерс наводи да ЕУ бележи нагли раст броја косовских грађана који нелегалним путем улазе у земље тог блока, а највише у Мађарску, где је у јануару ове године чак 10.000 њих поднело захтев за азил, у поређењу са 6.000 колико их је у тој земљи тражило азил током читаве 2013. године.

Мађарске власти су саопштиле да су само од почетка ове године примиле скоро 13.000 захтева за азил, у односу на 43.000 колико је било у 2014. години.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије