Ђурић: Нећемо дозволити да нас политички газе

Нећемо дозволити да улица диктира темпо политичког живота на Космету и да понижава Србију онако како су покушали, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић за РТС, после искључивања Александра Јаблановића из косовске владе.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да је избацивањем Александра Јаблановића из косовске владе листа "Српска" изложена порузи и да је обесмишљено њено учешће у косовској влади.

"Највећа последица јесте чињеница да је српски представник овако избачен и да је листа 'Српска' изложена политичкој порузи, и учешће Срба у раду косовских институција на овај начин обесмишљено. Ми нисмо ти који желимо конфликт, сукоб и проблеме, али ћемо се бранити и нећемо дозволити да будемо згажени у политичком смислу и да неко злоставља и понижава Србе", наглашава Ђурић.

Директор Канцеларије за КиМ каже да су на данашњем састанку представника листе 'Српска' са премијером Александром Вучићем донета два важна закључка – од којих је први да Александар Јаблановић није крив за оно за шта га терете албански лидери.

"Јаблановић је назвао дивљацима оне који су каменовали аутобус са повратницима. Уместо да се постави питање зашто данас, 15 година после рата, нема 12.000 Срба у Ђаковици и зашто људи не могу да посете своје домове, неко критикује и одстрањује из владе министра само због тога што је назвао дивљацима оне који су каменовали аутобус", истиче Ђурић.

Други закључак, додаје Ђурић, јесте да Србија неће прећи преко једностраног избацивања српског представника из косовске владе – иако Срби имају још два представника у тој влади.

"Нећемо дозволити да улица диктира темпо политичког живота у Покрајини и нећемо дозволити да било ко понижава Србе на начин како је то покушано сада", истиче директор Канцеларије за КиМ.

Према његовим речима, Влада Србије ће коначну одлуку о следећим корацима донети хладне главе, када се на прави начин процени ситуација и након консултације са Србима.

"Сва средства која нас доводе до циља – а то је јачи утицај и бољи положај Срба на Косову, јесу на располагању. Коначна одлука ће бити донета након пажљивог мерења, јер су ово одлуке са далекосежним последицама за целу земљу", наглашава Ђурић.

Коментаришући изјаву Хашима Тачија да овакав корак "није усмерен против српске заједнице", директор Канцеларије за КиМ каже да је таква тврдња апсурдна.

"Ако тако брутално избаците српског представника и понизите целу српску листу, па говорите да то није уперено против српског народа... не верујем у то", каже Ђурић.

Говорећи о наставку преговора са Приштином, који треба да се одржи у понедељак, Ђурић наводи да се, упркос лошој атмосфери насталој између две стране у последњих месец дана, мора постићи много тога позитивног за српску заједницу.

"Обавезе које произлазе кажу да је Заједница српских општина сада на дневном реду и ми ћемо се трудити да тако и буде", закључује директор Канцеларије за КиМ.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије