Бацковић: Спроводљив акциони план за поглавље о правосуђу

Министарство правде завршиће свој део посла како би до краја године било отворено поглавље 23 које се односи на реформу правосуђа и основна права, рекао помоћник министра Чедомир Бацковић истичући да је акценат на спроводљивости Акционог плана за то поглавље.

Акценат се ставља на три принципа - спроводљивост, спроводљивост и спроводљивост, рекао је Бацковић новинарима истичући да се инсистира на томе да Акциони план треба да буде реалан, а не "мртво слово на папиру", преноси Танјуг.

Када је реч о спроводљивости, Бацковић каже да смо некада склони да будемо оптимисти код планирања, а да се сада тражи да будемо већи реалисти, а мање оптимисти, наводећи да ће квалитет Акционог плана одредити и ритам отварања тог поглавља у преговорима са ЕУ.

Тренутно смо, навео је, у фази разраде детаља, а пре отварања поглавља Акциони план ће ићи на Европску комисију, а потом на органе ЕУ ради усаглашавања и постизања сагласности представника свих земаља чланица Уније како би се након тога сачинила преговарачка позиција.

Акциони план се дели на три дела - правосуђе, борба против корупције и основна права, каже Бацковић наводећи да је обавеза да се сачини и посебан акциони план везан за заштиту националних мањина.

Говорећи о стању у правосуђу, помоћник министра правде је рекао да је остварен значајан напредак и кад је реч о независности судства, поновног постављања судија који су прошлом реформом правосуђа незаконито ражаловани, као и напредак у погледу инфраструктуре.

Бацковић је присуствовао седници Комисије за спровођење Националне стратегије за реформу правосуђа за период 2013 - 2018. године којој председава председник Високог савета судства Драгомир Милојевић.На тој седници су разматрани и квартални извештаји релевантних субјеката - Републичког јавног тужилаштва, Високог савета судства, Врховног касационог суда, Државног већа тужилаца, Министарства правде...

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара