Линта: Неморална изјава Весне Пусић

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта оценио је као неморалну изјаву министарке спољних послова Весне Пусић да ће Хрватска инсистирати да Србија испуни све критеријуме на путу до Европске уније.

Миодраг Линта је упитао које је то захевне критеријуме, како каже Пусић, испунила Хрватска из Поглавља 23 'Правосуђе и људска права', а који се тичу решавања имовинских проблема протераних Срба и српских повратника, питања несталих и кажњавања ратних злочинаца хрватске националности.

Одговор је, каже једноставан, "скоро никакве, јер је Европска унија драстично смањила критеријуме Хрватској за затварање поменутог поглавља средином 2011. године", преноси Танјуг.

Линта сматра да одбијање Пусићеве да се огради од антисрпског деловања хрватских посланика у Европском парламенту представља још један знак да ће Хрватска учинити све да блокира Србију на њеном путу ка Европској унији.

"Жалосно је да лекције Србији о потреби исупуњавања критеријума у области људских права и правосуђа покушава да дели држава у којој се ратни злочинци хрватске националности славе као хероји, масовно крше људска права Срба, некажњено рехабилитује усташтво и негирају или умањују жртве геноцида из Другог светског рата", истакао је Линта.

Он је у саопштењу упитао Весну Пусић због чега више од три месеца упорно одбија да јавно осуди одлуку Општинског већа Глине од 21.октобра 2014. године којом је забрањено служење парастоса и одавање поште на месту православне цркве у Глини, у којој су "усташе 1941. године зверски убиле више од 1.500 Срба".

"Тражимо да Пусићева јавно покрене иницијативу да хрватска Влада распусти општинско веће Глине, јер се наведеном одлуком вређају преостали Срби у Хрватској, стотине хиљада прогнаних Срба и грађани Србије. Такође, тражимо да Пусић јавно подржи иницијативу да се врати име Спомен-дома који је саграђен 1967. године на месту срушене православне цркве и великог злочина", навео је Линта.

Он је казао и да су хрватске власти после протеривања Срба у операцији "Олуја" Спомен дом преименовале у Хрватски дом и и тиме послале поруку да одобравају велики злочин над више од 1.500 Срба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара