Вујовић накратко напустио седницу парламента

Посланици Скупштине Србије на новој седници расправљали су о сету закона који се тичу пословања банака. Пошто му председница парламента није дозволила да полемише са посланицима уколико није добио реч, министар Душан Вујовић накратко напустио седницу.

18.30 - Посланици су завршили начелну расправу о сету банкарских закона, а претрес више од 260 амандмана почеће у понедељак.

14.20 - Душан Вујовић се вратио на седницу парламетна. Објаснио је да је бурно реаговао на реченицу да Министарство финансија узима функције Агенцији за осигурање депозита.

13.10 - Министар Душан Вујовић изашао из сале, пошто му председница парламента Маја Гојковић није дозволила да полемише са посланицима.

12.40 - Предложеним изменама закона о НБС и банкама омогућава се превентивно деловање у случајевима проблематичних банака, рекла је у парламенту гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

10.05 - Почела расправа о сету банкарских закона.

Досадашња расправу о законским предлозима о пословању банака пала је у други план, пошто је после опомене председнице Скупштине Маје Гојковић, министар финансија Душан Вујовић напустио салу.

Председница парламента Маја Гојковић није дозволила Вујовићу да полемише са посланицима уколико није добио реч, након чега је он изашао из сале.

Гојковић је Вујовића више пута упозорила да не може са места да добацује другим посланицима, већ да мора да се јави за реч као и сви остали.

Министар финансија је ушао у расправу са замеником шефа посланичке групе Социјалдемократске странке Јанком Веселиновићем, који је образлагао неслагање са Предлогом закона о осигурању депозита.

"Не може министар да виче на посланика у току трајања дискусије и да каже да не може то да слуша, то пише у пословнику и молим вас немојте ми добацивати", поручила је председница скупштине.

Гојкивићева није дозволила ни посланицима СНС да коментаришу понашање министра.

У међувремену се министар вратио у салу. Објаснио је да је бурно реаговао на реченицу да Министарство финансија узима функције Агенцији за осигурање депозита.

"Прочитајте реченицу где стоји да смо нешто узели", рекао је Вујовић.

Он је навео да се право управљања преноси само тамо где је акционар Република Србија.

"Ако Министарство финансија нема право да управља својим акцијама, ја не знам", рекао је Вујовић.

Табаковић: Превентивно деловање код проблематичних банака

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је у парламенту да се предложеним изменама закона о НБС и о банкама омогућава превентивно деловање у решавању питања проблематичних банака и шире мере за њихово реструктурирање.

Образлажући та два законска предлога, Табаковићева је рекла да је основна намера да се очува стабилност финасијског система и заштите депоненти уз минималне трошкове за пореске обвезнике.

Табаковићева је истакла да је тренутни оквир за решавање питања проблематичних банака произашао из потреба да се ублаже последице светске финансијске кризе, али да се показало да је пружао ограничене могућности за рестуктурирање банака и није пружао довољну флескибилност.

Гувернер НБС је додала да се предложеним измена омогућава покретање реструктурирања и над банком којој није одузета дозвола за рад, а предвиђају се и конкретни механизми заштите акционара и поверилаца.

Табаковићева је истакла да је у фази превентивног деловања и ране интервенције акценат на правовременом одговору саме банке, док у фази рестуктурирања одговорност прелази на НБС.

Додала је да НБС у сарадњи са Агенцијом за осигурање депозита и Министарством финансија треба да предузме мере које ће на најбољи начин заштити финансијски систем и обезбедити да последице лошег пословања у највећој могућој мери сносе акционари банке, а ако је потребно и повериоци банка, а тек на крају порески обвезници.

Навела је да је један од могућих сценарија и отварање стечаја или ликвидација банке и истакла да су прецизно утврђени услови када банка не може да настави пословање.

Табаковићева је рекла и да је у окиру поступка реструктурирања предвиђено и оснивање банке за посебне намене.

"Укупна вредност обавеза пренетих банци за посебне намене не може прећи укупну вредност имовине која је пренета или обезбеђена из других извора", рекла је гувернерка НБС.

На почетку седнице шеф посланичког клуба СДС Марко Ђуришић предложио је да се обједини расправа о пет закона које је предложила Влада Србије, а посебно о два која је у скупштинску процедуру упутила НБС, што је одбијено.

"Сви ови закони почињу да важе од 1. апирла ове године и не разумем потребу владе да посланици немају довољно времена да имамо квалитетну расправу. Не видим како су повезани предлози које је предложила влада, који су јуче дошли и они НБС од пре 10 дана", рекао је Ђуришић.

Посланик Нове странке Владимир Павићевић поновио је да је његов страначки шеф Зоран Живковић, иако се пријави за дискусију, "супротно доброј демократској пракси и Уставу, спречен да учествује".

Павићевић се позвао на пословник Европског парламента, рекавши да се нада да ће се и он и председница скупштине Маја Гојковић "једног дана кандидовати" у којем може да се поднесе жалбу у року од две недеље, а жалба има за последицу прекид примене санкције.

Гојковићева му је одговорила да није у ситуацији да примењује пословник Европског парламента.

На дневном реду нове седнице су и Предлог закона о допуни Закона о министарствима, Предлог закона о осигурању депозита, Предлог закона о стечају и ликвидацији банака и друштава за осигурање, Предлог закона о изменама и допунама Закона о НБС, Предлог измена и допуна Закона о банкама, Предлог закона о Агенцији за осигурање депозита и Предлог закона о изменама и допуни Закона о јавним набавкама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара