ТС: Одбор пропустио прилику да утврди повреду Закона о заштитинику грађана

Транспарентност Србија сматра да је скупштински Одбор за контролу служби безбедности, на седници пропустио прилику да утврди озбиљну повреду Закона о заштитнику грађана од стране Министартсва одбране и Војно-безбедносне агенције.

Транспарентност је у саопштењу оценила да је то "посебно опасан преседан" иако је у протеклих 10 година било много опструкције рада независних државних органа, наводећи да су се до сада скупштински одбори "макар декларативно залагали за поштовање прописа", чак и када нису позивали извршну власт на одговорност због њиховог кршења, преноси Танјуг.

Сматрају, такође, и да је Одбор својим закључком одлуку о томе да ли ће једно министарство и једна служба безбедности поштовати одредбе Закона о Заштитнику грађана препустио упутству вишег јавног тужиоца у Београду и његовој доброј вољи да о том питању изнесе сопствено мишљење.

Како додају, тужилац није овлашћен за тумачење тог закона, нити га примењује у пракси.

"Ако политичари не желе да у неким случајевима органи управе буду подвргнути надзору омбудсмана, они то могу да остваре изменом закона. Сматрамо да би за правну државу чак и штетне измене закона биле боље од толерисања кршења закона од случаја до случаја", поручује та организација.

Транспарентност Србија сматра да, ако су ВБА и Министарство имали податке које им је омбудсман затражио, а из изјава министра и директора ВБА се може закључити да јесу, онда су били дужни да их доставе, без обзира на то што исте те податке има и јавни тужилац ради вођења кривичног поступка.

"Да тражене податке нису имали, онда... не би могли ни да их доставе, али не због неког 'сукоба закона', већ по природи ствари", наводи Транспарентност и додаје да је то прва чињеница коју је Одбор требало да утврди.

Војно-безбедносна агенција није прекршила ниједан закон, а Заштитник грађана Саша Јанковић није пружио ваљане доказе да су прислушкивани синдикални лидери, поједини страначки прваци и носиоци тужилачких и судских функција, највазнији су закључци Одбора за контролу служби безбедности, одржаног у среду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара