Одбор подржао измене финансијских закона

Одбор Скупштине Србије за финансије прихватио је законе које су предложили Министарство финансија и Народна банка Србије (НБС) којима се централној банци дају шира овлашћења у контроли пословних банака.

Предложеним законима уводе се и механизми раније интервенције када се примети да нека банка има проблем у пословању.

"Сет предложених измена треба да допринесе стабилности финансијског система земље. Основни циљ је заштита интереса првенствено депонената, односно грађана и привреде Србије", рекао је на седници Одбора помоћник министра финансија Златко Миликић.

Како је објаснио, основни закон са којим се други усклађују је Предлог измена и допуна Закона о банкама (који је предложила Народна банка Србије), којим су предвиђени механизми који ће допринети ранијој интервенције централне банке ако дође до неких поремећаја у стабилности финансијског система.

"Како би се ускладили са том новом регулативом, Влада је предложила доношење нових закона о осигурању депозита, односно систему осигурања депозита, Агенцији за осигурање депозита и о стечају и ликвидацији банака", рекао је Миликић.

О тим законским предлозима сутра ће на ванредној седници расправљати Скупштина Србије.

На дневном реду су измене Закона о министарствима, Предлог закона о осигурању депозита, Предлог закона о стечају и ликвидацији банака и друштава за осигурање, Предлог закона о Агенцији за осигурање депозита и Предлога закона о изменама и допуни Закона о јавним набавкама, као Предлог измена и допуна Закона о Народној банци Србије и Предлога измена и допунама Закона о банкама.

Директор Дирекције НБС за законодавне и правне послове Бојан Терзић је рекао да измене закона које је предложила НБС имају за циљ да се лакше реструктурирају банке које имају проблема у пословању и да се то ради на "живој банци", што до сада није било могуће.

"Предлог закона има за циљ да заштити буџетска средства и депоненте до одређеног износа", истакао је Терзић.

Рекао је да је предвиђено да реструктурирање банака води НБС, која ће добити тело које ће се тиме бавити и које ће бити одвојено супервизије (контроле) банака.

"Намера је да се банке припреме за проблеме са којима се могу суочити а НБС даје сагласност. НБС може и да предложи банкама једну или више мера, или и да преговара са повериоцима ако се мере покажу као недовољне. Циљ је да се оствари континуитет, стабилност и заштита депонената и инвеститора", рекао је Терзић.

Предвиђено је, како је додао, да акционари и повериоци прво сносе губитке уследе лошег рада банке, а да депоненти буду потпуно заштићени до гарантованог износа.

Посланик опозиционе Демократске странке Иван Јовановић је замерио што се предложени закони доносе по хитном поступку, а посланици немају времена да их анализирају.

"Превише се жури и посланци не могу да их сагледају. То није у европском духу", рекао је Јовановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара