Линта: Амандмани хрватских посланика нису изненађење

Било је одавно јасно као дан да ће Хрватска чим постане пуноправни чан ЕУ почети да води политику условљавања према Србији, каже Миодраг Линта.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта рекао је да одлука хрватских посланика у Европском парламенту да поднесу амандмане на нацрт извештаја о напретку Србије и затраже оштрији став Европе према Београду, не представља никакво изненађење.

"Било је одавно јасно као дан да ће Хрватска чим постане пуноправни чан ЕУ почети да води политику условљавања према Србији, са циљем да је, између осталог, присили да одустане од захтева за враћање отетих имовинских, стечених и бројних других права протераним Србима и српским повратницима", рекао је Линта, преноси Танјуг.

Хрватска, како је навео, не испуњава обавезе које је преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом новембра 2011. године а тичу се јачања независног и непристрасног правосуђа, кажњавања за ратне злочине, спровођења Уставног закона о правима националних мањина и развоја повратничких средина.

Хрватски посланици у Европском парламенту из групације народних партија поднели су 12 амандмана на извештај ЕП о напретку Србије, укључујући предлог да Београд измени закон о надлежности за суђење за ратне злочине у бившој Југославији, тражећи да то буде услов за отварање поглавља 23 у приступним преговорима.

Амандмане су поднели посланици ХДЗ, а о њима, као и о осталим амандманима којих је око 100, расправљаће Одбор за спољне послове ЕП у наредних месец дана, док ће гласање о њима бити у марту, пренела је агенција Хина.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије