Чолаку: Случај "Трепче" решавати пред судом

Косовски министар за европске интеграције Беким Чолаку сматра да питање имовине "Трепче" не може бити решавано у дијалогу, већ пред међународним судом

Беким Чолаку се залаже да Заједница српских општина (ЗСО) буде што пре формирана, али без законодавних овлашћења и очекује да ће 9. фебруара у Бриселу бити решено питање правосуђа.

Имовину Косова, укључујући руднике, нико не може оспорити, али сва потраживања у вези улагања и дугова могу бити решавана на Косову и пред међународним судом, рекао је Чолаку у интервјуу бечком дневнику Стандард, преноси Танјуг.

Додаје да, посебно кад је реч о "Трепчи", Косову не дугује само Србија, већ многе друге државе, те наводи да су нерешеној ситуацији допринели многи неспоразуми, али да је косовска влада успела да спречи гашење тог предузећа, па Агенција за приватизацију сада има довољно времена да припреми приватизацију.

Упркос, како каже, намерним застојима, Чолаку не верује да ће бити проблема приликом формирања Заједнице српских општина, али истиче да је јасно како ће изгледали.

"Може се називати парламентом, али неће имати никакве правне ефекте и никада неће бити трећи ниво власти, јер би тиме наша држава и наш Устав били минирани, што је потпуно неприхватљиво", поручио је он.

Чолаку сматра да ЗСО треба што пре да се формира, додајући да су обе стране предале своје предлоге и да треба да се састану како би се израдио одговарајући нацрт.

На северу су, додао је, "паралелне организације" потпуно непотребне јер да немају никакву улогу, а уколико дође до одлагања у интегрисању правосудних институција севера питање је шта ће Еулекс учинити, с обзиром на то да је један од главних задатака те мисије да се примени споразум из Брисела.

"Расформирање паралелних структура ствара могућност да Еулекс на нормалан начин ради на северу. Моје очекивање је да ће поглавље о правосуђу бити решено приликом првог састанка у дијалогу 9. фебруара и да ће одмах бити примењено. Постоје зграде, зна се како запослити људе. На лицу места је све спремно", рекао је Чолаку.

Потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању, према његовим речима, Приштина очекује пред крај пролећа, у априлу или мају, а велики проблем за власт у Приштини, додаје, представља илегална миграција.

Приштина намерава да предузме кораке у спречавању илегалног напуштања земље, тврди Чолаку, каже да то није једноставно и од Србије очекује тешњу сарадњу, јер "већина људи преко Србије иде даље у државе ЕУ".

Чолаку очекује визну либерализацију до краја године, наводи да би грађани Косова били врло разочарани ако одлука о томе изостане, а кад је реч о специјалном суду за ратне злочине наводи да се разговори тренутно воде у влади, скупштини и у канцеларији председнице, те да очекује да ће правни оквир бити донет у наредним недељама.

Тај суд ће, закључио је, помоћи Косову да побољша свој међународни имиџ, јер је "суочено са стравичним оптужбама".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара