Привреда и грађани верују Влади

Све већи број пословних људи и грађана Србије верује да је држава одлучна у борби против сиве економије, резултат је истраживања Ипсос Стратеџик маркетинга које је урађено за Националну алијансу за локални економски развој.

На конференцији за новинаре директор истраживања Ипсос Стратеџик маркетинга Предраг Курчубић је навео да скоро две трећине привредника није задовољно досадашњим резултатима Владе на сузбијању сиве економије, али да у све већем броју верују да је држава решена да учини нешто позитивно на том пољу, преноси Бета.

"Имали смо у мају 42 одсто, у јулу 48 одсто, а у децембру чак 63 одсто предузећа која кажу: Да, држава је одлучна по том питању.

Потребно је време и конкретни потез да се такви ставови и учврсте, али ово је први корак промене става и враћања поверене бизнис секотора у државу када је реч о борби протви све економије", рекао је Курчубић.

Истраживање ставова привреде о сивој економији урађено је у децембру 2014. на узорку од 250 предузећа.

Према речима Курчубића, истовремено привредници и даље нису спремни да помогну држави у решавању проблема сиве економије. "Око половине анкетираних предузећа не би пријавило конкурентске фирме за коју поуздано знају да послује у сивој зони, иако је њохов број опао са 60 на 50 одсто од последњег истраживања у јулу", прецизирао је он.

Међу разлозима зашто не би пријавили такав случај привредници су навели да то није њихов посао, већ посао државе, да то не би урадили да не би себи правили проблеме, као и да не верују да би пријава дала резултате.

Курчубић је рекао да се у анкети 70 одсто предузећа изјаснило да послује потпуно легално и да ниједна трансакција не иде ван текућег рачуна.

"Значајније је истаћи да 30 одсто у анкети непознатим особама признаје да бар део трансакција не иде преко рачуна", рекао је Курчубић, додајући да се у сиву зону "највише гази" код набавки и путних трошква.

"Привредници сматрају да су гране које највише иду у сиву зону трговима (44 одсто) и услуге (34 одсто), док је то у производњи, односно пољопривреди у тек 10 одсто случајева", рекао је Курчубић.

Истакао је да и привредници и грађани, иако на сиву економију гледају негативно у знатном броју релативизирају такво понашање и виде је као једини начин за преживљавање.

Према речима Курчубића, скоро половина анкетраних грађана сматра да се обим сиве економије у перетходних годину дана смањио, а њих 59 одсто мисли да је држава одлучна у борби против сиве економије.

Како је истакао, велика већина грађана, њих 84 одсто, подржава борбу проти сиве економије, али као и сличају привредника, није спремна да помогне држави, јер мисли да то није њихов посао.

На питање да ли би пријавили свог или послодаваца неког колеге који запошљава на црно, 69 одсто испитаника је рекло да не би, а као главни разлог су навели страх да би они или колега мога да изгубе посао.

Да запошлвање на црно није њихова брига навело је више до 40 одсто испитраника.

Грађани су и на питање да ли би пријавили неки трговиснки или угоститељски објекат који не издаје фискалне рачуне у великом броју, њих 81 одсто, одговорили да не би.

У анкети коју је Ипсос Стратеџик маркетинг урадио у новембру прошле године учестовало је 1.000 грађана Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара