Вучић: До почетка 2016. дефицит до нивоа француског

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је дефицит у државном буџету у 2014. години знатно мањи од планираног и да износи 6,6 одсто БДП-а, чему су допринеле и мере фискалне консолидације.

"Стезањем каиша од септембра, растом прихода, смањењем расхода, успели смо да дефицит смањимо на 6,6 одсто. Пре краја године, односно до почетка 2016. године, дефицит можемо да доведемо до нивоа француског", рекао је Вучић за ТВ Прва, преноси Танјуг.

Премијер је додао да одлука о враћању плата и пензија на стари ниво зависи од раста бруто домаћег производа.

Вучић је рекао да је планирано да фискални дефицит у 2014. години буде између осам и девет одсто БДП-а, али да се испоставило да износи 258 милијарди динара, односно 6,6 одсто БДП-а, што је знатно мања рупа у буџету него што се мислило у августу прошле године.

Према његовим речима, уколико се спроведу реформе, 2016. године Србија би могла да буде друга земља по расту у региону, а 2017. прва и по фискалу и по расту.

Вучић је навео да су јавне финансије у Србији лоше уређене и да од 2007. године "драматично иду низбрдо", те да је то неко морао да среди, а да је ова Влада решила да то сама уради, без притиска од стране међународних инситуција.

Премијер Вучић најавио је да ће у понедељак боравити у Финској, где ће разговарати са директором компаније "Сису ауто" о Фабрици аутомобила Прибој (ФАП).

"Следи нам расписивање тендера и стварање заједничког предузећа са "Сисуом" и враћање ФАП-а у живот", рекао је Вучић.

Влада Србије и финска компанија "Сису ауто" су 30. маја у Прибоју потписале меморандум којим је предвиђено да та фирма преузме део имовине ФАП-а, где би покренула производњу нових камиона и делова за камионе.

Вучић се осврнуо и на пројекат "Београд на води", за који је казао да сви мисле да је "блесав" кад говори о њему, иако сви могу да виде да је 137 објеката склоњено, а "да ће сви видети шта ће се дешавати до лета".

Ако неко није дао документа Јанковићу, крив је

Александар Вучић је рекао да ће поштовати одлуку суда о инциденту на Паради поноса, у којем је учествовао и његов брат Андреј.

"Ако неко није испоручио документа (заштитнику грађана Саши Јанковићу), тај је крив", поручио је Вучић, реагујући на тврдње Саше Јанковића да није добио тражену документацију о инциденту током прошлогодишње Параде поноса.

Додао је да ће прихватити сваку одлуку суда о инциденту који се догодио током Параде поноса, јер је закон изнад њега, изнад његовог брата, али и, како је истакао, изнад заштитника грађана Саша Јанковића.

"Кобре су ме штитиле због мањих трошкова, а имам и веће поверење, али не сећам се да се тако сећао (заштитник грађана) и неких других... Он каже да је говорио и о другима, али је то било толико тихо да се нико не сећа", рекао је Вучић.

Премијер је подсетио на све што је, како је рекао, истрпео гледајући како му пребијају брата, "како му ломе кичму" и оптужују га да је за нешто крив, иако он ниједном није узвратио, "не зато што је слаб, већ зато што је реч о државним органима".

"Када све то видите, најбоље је да се искључите из тога и да ћутите, да сачекате да државни органи донесу своју одлуку. Тужилаштво ће да дâ свој суд и какав год да буде суд суда, ја ћу то апсолутно прихватити", рекао је Вучић.

Не може да се отима имовина Србији

Српски премијер је истакао да ће се Влада Србије понашати веома одговорно у случају "Трепче", али и када је реч о другој имовини на Косову и Метохији и да сви треба да разумеју да не могу од Србије да узму све и да је ништа не питају.

Говорећи о "Трепчи", Вучић је прецизирао да се металуршки део тог комбината највећим делом налази на северу Косовске Митровице, а рудници на јужном и да се не могу негирати српски интереси.

Како је рекао, компримиси ће се морати правити, и никако се не може сложити са онима који инсистирају и који изјављују – а који су признали Косово – на томе да им све и припада.

Како је рекао, све што је Србија успела до сада у заштити својих интереса и имовине је у тим условима – херојско дело.

Он је додао да га хистерија коју Албанци показују и то што су протестовали и хоће да руше тамошњу владу уопште не интересује, да западне силе морају да разумеју да "не можете да узмете све и да нас ништа не питате" и да тако нешто нигде не пише у споразуму из Брисела.

На питање да ли је тачна изјава известиоца европског парламента за Србију Дејвида Мекалистера да је Вучић "уценио" да се разговори у Бриселу неће наставити ако Приштина присвоји Трепчу, премијер је рекао да није тако рекао, али да би то могло тако да се чита.

БИРН слагао три пута

Говорећи о случају БИРН, Вучић је рекао да у полемици са портпаролком Европске комисије Мајом Коцијанчич није одговарао њој већ њеним шефовима, Федерики Могерини и Жан-Клоду Јункеру, и оценио да је Балканска истраживачка мрежа (БИРН), коју плаћа Европска унија, три пута слагала.

"Можда није требало лично, али говорио сам истину. Заштитио сам Србију од неистина, што је, срећом, потврдила и еминента светска институција, као што је Светска банка", нагласио је Вучић, поводом писања БИРН-а о испумпавању воде из копа "Тамнава".

"Унија је плаћала БИРН када су измислили уговор за 'Ер Србију'. Тада сам упозорио да је реч о лажи, јер су узели нацрт уговора од (Саше) Радуловића. Нису разумели делове уговора, али су цитирали ствари које не стоје у уговору", рекао је Вучић.

Потом је уследила и трећа информација: да је одржана седница Владе на којој је неко смењен, подсетио је Вучић, а тог дана није била ни одржана седница.

"Три од три неистините ствари, које је Европска унија финансирала, а све три против Владе Србије", оценио је Вучић.

Истовремено, премијер Србије каже да је са потпредседником Европске комисије Франсом Тимермансом у Давосу разговарао о економији и да је лично покренуо питање медија у Србији, затраживши да Европа каже шта је то што није добро у примени наших закона.

"У њега (Тимерманса) лично имам велико поверење и верујем да ће се додатно заинтересовати. Пуна слобода и, разуме се, некаква одговорност не би било згорег да постоји", рекао је Вучић.

Он је подсетио да се примедбе о слободи медија у Србији налазе у једној и по реченици у оквиру Извештаја о напретку Србије, и то у делу који се бави слободом изражавања. Премијер је рекао да је због тога искрено забринут и да ће урадити све што мисли да треба да би се то поправило.

"Телеком" ономе ко понуди највише

Говорећи о "Телекому", Вучић је поновио да је уверен да ће бити продат по знатно вишој цени у односу на ону које су нудиле претходне владе, истичући да живимо у капитализму, а да "Телеком" стално губи део тржишта због конкуренције, те да се поставља питање "ко смо ми да пустимо да се нешто урушава".

"Телеком" ће, према његовим речима, купити компанија која буде понудила највише новца и најбоље услове за запослене и услугу.

Премијер је навео да се Србија ове године неће задужити више од милијарду и по евра. Вучић је објаснио да ће се Србија задужити око седам милијарди евра, али да је реч о "ролању" новца, те да ће стварно задужење бити вероватно и мање од 1,5 милијарди евра.

Подсећајући да је јавни дуг тренутно 69,2 одсто БДП-а, он је оценио да ће јавни дуг ићи до 77-78 одсто БДП-а до краја 2016. године, а да ће тад почети да се спушта.

Премијер је, говорећи о инвестицијама УАЕ у Србији, рекао да ће се инвестирати у "Утву", а да је уместо компаније "Ел Дахра", која није желела да учествује "у негативној кампањи", дошла друга компанија.

Премијер је рекао и да је продаја оружја одлична, да ће се уложити још новца у наменску индустрију, с обзиром на то да нема проблема са пласманом робе, али да, рецимо, Србија не може да произведе онолико муниције колика је потражња.

Говорећи о проблемима у извозу које има компанија "Фијат", Вучић је рекао да је остварен нижи извоз због смањене производње, али да ту држава Србија не може да уради ништа јер је "све на италијанском партнеру".

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара