Читај ми!

Одборници одобрили измену Статута Београда

Одборници Скупштине Града Београда су на данашњој седници прихватили предлог за промену градског Статута. Градски парламент расправљао и о новчаној помоћи за породиље и превозу на територији престонице.

Шеф одборничке групе СНС-а Александар Јовичић рекао је да ће у наредних шест до седам месеци комисија у којој су представници градских општина и чији је председник градски менаџер Горан Весић, разматрати предлоге и да очекује консензус у раду на промени Статута, преноси Бета.

Одборник опозиционе Демократске странке Балша Божовић рекао је да, ако постоји добра намера, измене Статута морају пратити и измене пратећих закона јер ће у противном измене бити "козметичке".

"Ако желите да остварите предизборно обећање да општине имају веће ингеренције, онда председници општина могу да буду бирани директно", рекао је Божовић.

Божовић је истакао да ће се Демократска странка укључити у измене Статута и залагати се за децентрализацију да би грађанима биле приступачније услуге које су им неопходне.

На данашњој седници одборници су усвојили Измену и допуну одлуке о додатним облицима заштите породиља на територији града Београда, а тај предлог су подржале све одборничке групе.

Незапослене породиље у Београду добијаће једнократну новачану помоћ у износу од 35.000 динара, што је за 15.000 више него до сада, одлучила је Скупштина града.

Из градског Секретаријата за социјалну заштиту, који је предлагач одлуке, истакли су да је одлука донета у складу са реалним стањем у граду и да ће помоћи тренутно незапосленим породиљама.

Средства ће бити исплаћивана из буџета, како је истакнуто на време, што ће пружити сигурност најугроженијим грађанима.

Шеф одборничке групе ДС Балша Божовић рекао је да је та странка давала 50.000 динара помоћи.

"Мислимо да ћемо се изборити да заштита породиља буде већа јер 15.000 динара значи много ономе ко је угрожен", рекао је Божовић додајући да труднице и породиље предствљају најхрабрије становнике града и да носе будућност и престонице и републике.

Током прошле године право на једнократну новчану помоћ остварило је 3.219 незапослених породиља и 1.147 запослених.

Оборници су усвојили Одлуку о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта, која је усклађена са Законом о планирању и изградњи, по којем су јединице локалне самоуправе дужне да у року од 30 дана утврде коефицијенте намене објекта и донесу општи акт у тој области.

Блокада карте ако се путник не валидира

Скупштина Града Београда донела је одлуку према којој ће путници у градском превозу морати да валидирају картицу при уласку у возило, јер ће им у супротном контролор блокирати путну исправу.

Деблокада картице се обавља на шалтерима на којима се издају Бусплус карте, а одлука се, према речима чланице Градског већа Јасмине Милосевић, доноси да би грађани схватили да је валидација карте неопходна.

Одлука предвиђа и да контролор може затражити помоћ полицијске управе, односно комуналне полиције.

Прекршајно ће са 6.000 динара бити кажњен путник затечен у градском превозу без карте.

Дирекција за јавни превоз, према њеним речима, предвидела је одређену казну ако је путнику картица неколико пута блокирана.

Балша Божовић из ДС-а критиковао је предложену одлуку, тврдећи да се осим кажњавања не предлаже ниједна мера којом би се подстакла наплата карата.

Божовић је рекао да је тарифни систем неприлагођен, и поставио питање ко је и на основу којих параметара утврдио мрежу линија, зашто резултати анкете и бројања нису јавни и како је ГСП у губицима, док су приватни превозници у плусу.

Удео Београда у капиталу "Симпа"

Градска скупштина одлучила је да потраживања Града према компанији Симпо А.Д. Врање, на име заосталих дуговања, биће конвертована у удео Београда у капиталу те компаније.

Потраживања Града према "Симпу" од скоро 40 милиона динара, биће конвертована у трајни улог Града у капиталу те компаније.

Одборници су на седници за заменике заштитника грађана изабрали дипломиране правнике Зорицу Ђурић, Александра Јовановића и Мирослава Војића.

На седници је усвојена и Стратегија управљања ризицима. Управљање ризицима у Београду је законска обавеза у постизању стратешкх и оперативних циљева доброг управљања.

Управљање ризицима обухвата идентификовање, процену и контролу над потенцијалним догађајима и ситуацијама које могу имати негативан ефекат на остварење циљева корисника јавних средстава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво