Ђурић: Срби на Косову и Метохији имају будућност

Чињеница да је Косовско Поморавље један од делова Србије са највећим природним прираштајем, а да на Универзитету у Косовској Митровици има око 12.000 студената, показује да Срби на Косову и Метохији имају будућност, каже за РТС Марко Ђурић. Данас ће у Пасјану, приликом посете премијера Александра Вучића и делегације Владе Србије, бити отворено породилиште.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић је, гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да грађани целог Косовског Поморавља с нестрпљењем очекују посету премијера, као и отварање породилишта.

Ђурић напомиње да су се жене, које нису одлазиле у централну Србију да се породе, углавном ослањале на сеоске амбуланте.

У Косовском Поморављу сваке године се роди 500 беба, а на Универзитету у Косовској Митровици има око 12.000 студената од којих је 90 одсто са Косова и Метохије - то показује да Срби овде имају будућност, уверен је Ђурић.

Подсећа да у централној Србији и даље живи 247.000 интерно расељених са Косова и Метохије и да је велики број њих на ивици егзистенције.

Када им буду понуђени одговори на нека егзистенцијалана питања, сигуран сам да ће велики број њих одлучити да се врати, наглашава Ђурић.

Напомиње да Влада Србије, први пут у последњих петнаест година, припрема "заокружен концепт" насеља за повратнике које ће бити изграђено на северу Косова, у сарадњи са покрајинским властима и међународном заједницом.

У буџету Србије за ову годину за повратак на Косово и Метохију издвојено је 7,6 милиона евра.

У данашњим разговорима премијера са представницима локалних власти у Косовском Поморављу биће тема сви горући проблеми, јер средства која су до сада издвајана нису дала резултате и сада преузимамо одговорност да се и тиме позабавимо, каже Ђурић.

Истиче да је осим људске пажње и бриге, људима у том крају неопходно омогућити да живе нормално.

"Трудимо се да отворимо врата пословним људима, пошто су многи овде били у економској изолацији", каже директор Канцеларије за КиМ.

Подсећа да је Влада Србије омогућила да на Брезовици почне скијашка сезона и да је отворен хотел "Молика". Данас ће, у част доласка премијера, бити одржна ревијална скијашка трка.

Ђурић се нада да ће бити пронађен начин да се Шар-планина поново оживи, јер многи људи за њу везују своју егзистенцију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара