Читај ми!

Делегација ЕУ: Финансијска помоћ за медијску независност

Европска унија медијима додељује новчане грантове како би ојачала њихову независност, саопштила је Делегација ЕУ у Србији.

Новчани грантови ЕУ с циљем подршке слободи изражавања додељују се независним и невладиним организацијама широм региона на бази конкурса и у складу са строгим правилима процедуре, а сви корисници помоћи имају апсолутну уређивачку независност и једини су одговорни за садржај објављеног материјала, објављено је на сајту Делегације ЕУ у Србији.

Политичко уплитање у медије, економски проблеми попут медијске концентрације, различити видови злостављања, укључујући насиље над новинарима и даље су актуелне теме у друштвима на Западном Балкану и у Турској, наводи се у тој информацији, преноси Танјуг.

У саопштењу Делегације се наводи да "унапређење ситуације без сумње надилази просто транспоновање правила ЕУ: оно захтева културну и промену понашања у сфери политике, правосуђа и медија".

ЕУ овај процес подржава на следеће начине – пружањем правне помоћи и смерница за израду медијских прописа, помним праћењем политика у овој области у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима и пружањем финансијске помоћи кроз програме у оквиру Инструмента за претприступну помоћ.

Како се наводи у саопштењу Делегације, слобода изражавања је кључна за спремност једне земље да постане део ЕУ.

То подразумева посвећеност демократији, добром управљању и политичкој одговорности и сходно томе ниједна земља не може постати део ЕУ уколико није у стању да гарантује слободу изражавања као основно људско право (Члан 49 Лисабонског уговора).

"Обезбеђивање слободе изражавања и медија јесте један од највећих изазова са којим се суочавају земље проширења", наведено је у саопштењу.

Новчани грантови као подршка слободи изражавања 

Како се наводи, новчани грантови ЕУ се додељују с циљем подршке слободи изражавања додељују се независним и невладиним организацијама широм региона на бази конкурса и у складу са строгим правилима процедуре.

Сви корисници помоћи имају апсолутну уређивачку независност и једини су одговорни за садржај објављеног материјала.

ЕУ од власти очекује да обезбеде окружење које ће погодовати слободи изражавања и медија. Критика медија је од пресудног значаја за остваривање реалне одговорности изабраних влада; владе би, с друге стране, требало да спремно дочекају критику и да је истраже на транспарентан начин, истиче се у саопштењу.

У складу са оваквим приступом и стратегијом проширења, Делегација ЕУ у Републици Србији је објавила конкурс за достављање понуда у оквиру пројекта Јачање медијске слободе у оквиру програма ИПА 2012, а циљ пројекта је јачање истраживачког новинарства кроз подршку квалитетној медијској продукцији у области владавине права, односно доброг управљања, људских права и заштите мањина, слободе изражавања и помирења у региону.

Медији би требало да информишу о темама попут ефикасности правосуђа, примене закона, борбе против свих облика криминала, подршке избеглицама, интерно расељеним лицима и тражиоцима азила, борбе против корупције, злоупотребе службеног положаја, заштите медијских слобода, регионалне сарадње као и истраге и суђења за ратне злочине.

Делегацији је на конкурс пристигло 100 предлога пројеката, од чега је изабрано 19 пројеката укупне вредности 1,8 милиона евра.

Ко су корисници помоћи 

Међу изабраним корисницима су два дневна листа, два недељника, два јавна медијска сервиса, три локалне радио станице, једна агенција, два медијска удружења односно мреже и седам независних продукцијских кућа. Аутори детаљних предлога пројеката су њихови власници и ЕУ ни на који начин не утиче на њихову уређивачку политику.

Један од 19 корисника је и Балканска истраживачка регионална мрежа (БИРН) чији пројекат настоји да ојача улогу медија у борби против корупције, пружањем подршке истраживачком новинарству, формирањем базе података за новинаре и приручника за новинаре, давањем препорука у креирању политика и учешћем у јавним слушањима у Скупштини.

Пројекат предвиђа истраживање у оквиру пет области: медији, јавне набавке, просторно планирање и изградња, страначка контрола јавних ресурса и средстава и здравство.

У саопштењу се наглашава да су медији једини одговорни за изражене ставове.

"Важно је напоменути да ставови изражени у било којој медијској продукцији коју финансира ЕУ, не одражавају ставове ЕУ или њене Делегације", наведено је у саопштењу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара