Читај ми!

Реговања на победу Китаровићеве

Политичке партије и већина аналитичара у Србији на очекују да ће избор нове председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић донети веће промене, као ни нове проблеме у односима Београда и Загреба.

Интернационални секретар Демократске странке (ДС) Владимир Тодорић изјавио је да после победе Колинде Грабар Китаровић у Хрватској не очекује ни велике, ни нове проблеме на релацији Београд-Загреб.

"Не очекујем, упркос бомбастичним изјавама неке велике проблеме на релацији Београд-Загреб, барем не неке нове у односу на постојеће.

Србија није отворила ниједно још поглавље које се тиче придруживања ЕУ, тако да противљења Хрватске у овој фази су само реторичка и била су само предизборно средство ХДЗ-а", рекао је Тодорић агенцији Бета.

У рекацији на избор Китаревићеве, председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић затражила је од ње да у потпуности поштује права српске мањине.

"Победа Колинде Грабар Китаровић на предничким изборима у Хрватској није само избор хрватског народа, већ и НАТО-а у ком је она радила као помоћник генералног секретара. Поред снажног евроатлантског утицаја у Хрватској, резултат избора сведочи и да је грађанска опција, у подељеном хрватском друштву, доживела пораз", наводи се у изјави председнице ДСС-а.

Јањић: Прагматичније решавање спорних питања

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић оценио је данас да ће се након избора Колинде Грабар Китаровић спорна питања између две земље, као што су избеглице и границе, ићи "прагматичније".

"Очекујем да ће Хрватска демократска заједница (ХДЗ) која је увек имала јако добре односе са Српском напредном странком и генерално промењену политику према Србији, ићи прагматичније у спорна питања као што је граница", рекао је Јањић агенцији Бета.

"И оно што је речено то ће се и догодити. Она (Грабар Китаровић)ће заиста позвати (Томислава) Николића (председника Србије) у Загреб, он ће ићи и то ће бити први знак да је нешто другачије, да не кажем боље на релацији Београд-Загреб", оценио је Јањић

Председница Београдског фонда за политичку изузетност Соња Лихт оценила је данас да победа кандидаткиње Хрватске демократске заједнице Колинде Грабар Китаровић "у суштини значи мање-више врло сличну политику" Хрватске према Србији.

"Без обзира што се у свим изборним кампањама чују и превише заоштрени ставови, ја сам убеђена да ће она својим искуством и у сарадњи са Европском унијом и другим земљама у региону и свету наставити политику која ће бити врло слична оној коју је водио и претходни председник", каже Лихт у изјави Тањугу.

Коментаришући предизборну изјаву нове председнице да ће Хрватска условљавати Србију на њеном путу ка ЕУ, Лихт каже да "не верује да ће бити неког озбиљног условљавања" и подсећа да је "Влада та која много више одређује политику него председник".

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да је избор Колинде Грабар Китаровић неће довести до суштинских промена у политици Хрватске према Србији.

"Колинда Грабар Китаровић ће се, као и бивши председник Хрватске Иво Јосиповић, залагати за политику условљавања према Србији. То значи да ће Хрватска декларативно подржавати европски пут Србије, али под условом да Србија испуни стандарде у приступним преговорима са ЕУ, као што је то тобоже учинила Хрватска", рекао је Линта.

Потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић сматра да нова председница Хрватске неће допринети неким суштинским променама политике Загреба према Београду.

Ђукановић, међутим, веће промене очекује у самој Хрватској и сматра да ће врло брзо бити расписани превремени парламентарни избори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара