Читај ми!

Дачић: Демарш због заставе велике Албаније

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је Србија упутила демарш Албанији због тога што се застава велике Албаније појавила на резиденцији албанског премијера.

"Ми нисмо, и нећемо урадити ништа што би могло да угрози наше односе са земљама у региону, па ни са Албанијом", рекао је Ивица Дачић у интервјуу за лист Данас, преноси Танјуг.

"И није се на резиденцији премијера Србије појавила застава велике Србије, него се застава велике Албаније појавила на резиденцији премијера Албаније. И на то смо реаговали, и увек ћемо. Али то нас не спречава да тог премијера примимо, како доликује, да са њима разговарамо, и договоримо, што је још важније, разне облике сарадње, и да наставимо, и њему и другима, да предлажемо решења која ће се базирати на обостраном интересу", каже Дачић. 

Ми поштујемо друге, али тражимо и да други поштују нас, казао је Дачић.

"Како се каже, не тражимо од других ништа што и сами нисмо спремни да дамо. То је наша политика према свим суседима. И са њом ћемо наступити и као председавајући ОЕБС-а. Тражићемо, наравно, поштовање, али ћемо га и пружити. И нећемо тражити љубав, што је била најпогрешнија одлика српске политике у деценијама иза нас, него ћемо понудити заједничке интересе", нагласио је шеф српске дипломатије.

"Тржиште, инвестиције, лакши проток капитала и робе, запошљавање у целом региону, пројекте који нас повезују. И веома је важно што смо, баш ми, те ствари почели да раздвајамо од онога што је део дневнополитичких игара, које диктирају тренутни интереси. И зато су и наше реакције у складу са уобичајеним, цивилизованим, демократским начинима", рекао је Дачић.

"На заставу велике Албаније на резиденцији њиховог премијера одговарамо демаршом, и настављамо сарадњу са њим, не прекидамо је, нити доводимо у питање. Исто је било и са изјавама хрватских политичара које су диктирали њихови избори. Одговоримо цивилизовано, и идемо даље. Не престајемо да будемо партнери, нити престајемо да њих доживљавамо као партнере. Мислим да је та политика једина исправна, и држаћемо је се и даље", навео је Дачић.

Шеф дипломатије нагласио је да будућност јесте развијени, неконфликтни Западни Балкан и да смо ми већ направили огроман корак ка том циљу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 28. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије