Читај ми!

Коцијанчичева одбацује Вучићеве тврдње

Портпаролка Европске комисије за политику суседства и преговоре о проширењу Маја Коцијанчич одбацила је тврдње премијера Србије Александра Вучића да ЕУ појединим организацијама плаћа да воде кампању против српске владе.

Маја Коцијанчич је истакла да је врло изненађена тим тврдњама, преноси Танјуг.

"Врло смо изненађени најновијим тврдњама премијера Србије Вучића о томе да ЕУ појединим организацијама плаћа да воде кампање против српске владе. Одлучно одбацујемо такве неосноване тврдње", наводи у реаговању Маја Коцијанчич.

Она је истакла да Европска унија подржава независно и одважно новинарство, као и слободу говора широм Европе и изван ње.

Наводећи да је слобода изражавања основни принцип демократије, Коцијанчичева је указала да у настојањима да подржи слободу говора, ЕУ, између осталих активности, пружа бесповратна финансијска средства независним и невладиним организацијама у целом региону, која додељује на такмичарској основи и у складу са строгим процедурама.

"Сви корисници овакве помоћи имају пуну уређивачку независност и једини су одговорни за објављени материјал. ЕУ од српских власти очекује да обезбеде окружење које ће подржати слободу изражавања и медија", наводи Маја Коцијанчич у саопштењу.

Истакла је и да је медијска критика, попут оне коју упућује БИРН, неопходна како би се осигурала стварна одговорност изабраних влада, а владе би заузврат требало да реагују на такву критику на конструктиван и транспарентан начин, а не да је гуше.

Премијер Вучић је јуче изјавио да је Балканска истраживачка мрежа била плаћена да говори против "Ер Србије" и недавно о наводним манипулацијама у избору фирме за испумпавање воде у копу Тамнава – Западно поље.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара