Како Србија користи ИПА фондове

Србија успева да искористи већину новца који јој припада из европских ИПА фондова. Ипак, због кашњења у реализацији, многи актуелни пројекти планирани су још пре неколико година. У наредних седам година Србији је на располагању милијарду и по евра које ће бити искоришћене за појединачне пројекте у оквиру реформе државне управе, инфраструктуре и заштите животне средине.

Пожаревац је знао како да потроши европски новац. Са милион и 300 хиљада евра из ИПА фондова уређен је део зграде опште болнице.

"Пројекат је одобрен и до сада смо завршили пројектни задатак и привели намени 2.200 квадрата пожаревачке поликлинике", каже директор Опште болнице Пожаревац Срећко Босић.

Србија ће годишње моћи да рачуна на нешто више од 200 милиона евра из претприступних фондова. Добро написан пројекат и испуњени услови да се он реализује, биће критеријуми за добијање новца. До сада су неретко препрека реализацији били недостатак документације и нерегулисани имовинско-правни односи.

"Фали људство. Када упоређујемо са Хрватском, нпр. у Министарству пољопривреде у управи за плаћање имају много више запослених. Један запослени покрива 500 газдинстава. У Србији један запослени покрива 9.500 газдинстава", наводи Александар Грунауер из немачке организације ГИЗ.

Да није лако скројити пројекат по европским мерама, искуство је и региона. Тако, градови и напредније општине ангажују стручњаке да их напишу.

"За све што се ради, од расписивања тендера, до набавке опреме, ради се према европском законодавству. То је мало необично за нас али могу да вам кажем да смо за ове две године навикли", каже директор пожаревачке болнице Срећко Босић. 

На европско законодавство мораће да се навикне цела земља. Влада се обавезала да до 2018. усклади прописе с онима у Унији.

"Кад за неколико година постанемо чланица ЕУ, доступна ће нам бити средства из кохезионох фондова која су вишеструко већа. А да би смо се кандиодавали за њихово коришћење, морамо да покажемо да смо способни и да ова средства користимо", каже министарка без портфеља за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Од европског новца тренутно се санирају последице поплава, реконструише Голубачка тврђава, гради Жежељев мост, а кроз мање пројекте помаже се развој општина на југу и југозападу земље.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара